x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inspectori ISU, arestaţi pentru fraudarea concursului de angajare

Inspectori ISU, arestaţi pentru fraudarea concursului de angajare

29 Mai 2009   •   00:00

Prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Dobrogea' şi un fost inspector şef al aceleiaşi instituţii au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că au fraudat concursul de angajare la ISU şi un număr de peste 120 de candidaţi au fost admişi ilegal.



Cei doi inspectori sunt acuzaţi de DNA de instigare la infracţiunea de fals intelectual şi infracţiunea de uz de fals, ambele în formă continuată, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în cursul lunii august 2007, cu ocazia desfăşurării concursului pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri în cadrul ISU Dobrogea, inculpaţii Petre Trandafir şi Niculai Coman, care era şi preşedinte al comisiei de examen, le-au ordonat unor subordonaţi, membri ai comisiilor de examen la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv.

'Astfel, lucrările scrise ale celor peste 120 de candidaţi au fost falsificate de către membrii comisiei de corectare, acestora fiindu-le acordată nota maximă sau punctaje foarte mari, fiind în final declaraţi admişi în mod fraudulos. Drept consecinţă, la subunităţile unde au fost declaraţi admişi cei peste 120 de candidaţi, au fost identificaţi, până în prezent, un număr de 35 candidaţi care, deşi au obţinut note peste media 7, au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile acestora au fost ocupate de candidaţii ale căror foi de concurs au fost falsificate', susţin anchetatorii.

DNA mai precizează că dintre candidaţii declaraţi respinşi în mod incorect, un număr de 27 s-au constituit parte civilă în procesul penal, prejudiciul estimat fiind de peste 1.000.000 de lei.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, dintre care opt, cadre militare din ISU 'Dobrogea' judeţul Constanţa, se află în stare de arest preventiv.

'Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie', mai subliniază DNA.

×
Subiecte în articol: economic