x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Intervenţie - BNR a majorat dobânzile pentru rezervele minime obligatorii în lei şi euro

Intervenţie - BNR a majorat dobânzile pentru rezervele minime obligatorii în lei şi euro

11 Ian 2008   •   00:00

Banca Naţională a României a majorat dobânzile bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite în lei şi euro şi le-a menţinut neschimbate pe cele la dolari. Dobânzile pentru rezervele în lei au urcat de la 2,35% la 2,5% pe an, iar cele pentru euro de la 1,1% la 1,35%.





Banca Naţională a României a majorat dobânzile bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite în lei şi euro şi le-a menţinut neschimbate pe cele la dolari. Dobânzile pentru rezervele în lei au urcat de la 2,35% la 2,5% pe an, iar cele pentru euro de la 1,1% la 1,35%. Pentru rezervele minime obligatorii în dolari, banca centrală a menţinut nivelul de 1,2%. Nivelul relativ redus al dobânzilor pentru rezervele minime obligatorii este considerat, de către dealeri, unul dintre factorii care au dus la deprecierea din ultima perioadă a leului.

Potrivit normelor BNR, băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve de minimum 40% din pasivele în valută şi 20% din resursele atrase în lei pentru o perioadă mai mică de doi ani sau în cazul pasivelor cu clauză de rambursare anticipată.
  

×
Subiecte în articol: economic