x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rivalii Diamondback și Endeavor Energy, discuții avansate pentru crearea unei companii gigant de petrol și gaze de șist

Rivalii Diamondback și Endeavor Energy, discuții avansate pentru crearea unei companii gigant de petrol și gaze de șist

de Redacția Jurnalul    |    12 Feb 2024   •   10:30
Rivalii Diamondback și Endeavor Energy, discuții avansate pentru crearea unei companii gigant de petrol și gaze de șist
Sursa foto: Hepta

Rivalii americani din domeniul petrolului de șist Diamondback Energy și Endeavor Energy Resources sunt aproape de a finaliza o tranzacție de aproximativ 25 de miliarde de dolari în numerar și acțiuni, care ar crea o companie de petrol și gaze evaluată la peste 50 de miliarde de dolari.

Surse care au cunoștință despre aceste discuții au declarat pentru Reuters că Diamondback ar putea anunța o tranzacție încă de luni, care ar oferi acționarilor săi mai mult de jumătate din companiile combinate, care ar deveni cel mai mare producător de petrol pur din domeniul de șisturi Permian.

În decembrie, Reuters a relatat că Endeavor Energy Partners analizează o vânzare care ar putea evalua cel mai mare producător privat de petrol și gaze din bazinul Permian la o valoare cuprinsă între 25 și 30 de miliarde de dolari.

Endeavor și Diamondback nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Compania combinată ar fi al treilea cel mai mare producător de petrol și gaze din Permian, cel mai important zăcământ petrolier din SUA, care se întinde între vestul Texasului și New Mexico.

Volumele sale de petrol și gaze ar fi în urma Exxon Mobil și Chevron, care au anunțat tranzacții recente.

„Aceasta este o ofertă în ceea ce privește suprapunerea și potrivirea suprafețelor”, a declarat Dan Pickering, director de investiții al Pickering Energy Partners. Compania combinată ar înlocui Pioneer Natural Resources, care este în curs de achiziție de către Exxon, în calitate de principal producător exclusiv al Permian, a spus el.

Producătorii din Permian se consolidează într-o cursă pentru a bloca stocul de foraj viitor și producția din cel mai important câmp petrolier din SUA. Tranzacția este probabil să pună o presiune suplimentară asupra firmelor rămase pentru a se combina pentru o mai mare eficiență și scară, au spus analiștii.

Dar este puțin probabil ca viitoarele tranzacții să egaleze dimensiunea uriașă a tranzacțiilor de șisturi din Permian din ultimele luni, a declarat Andrew Dittmar, vicepreședinte senior la firma de analiză a datelor Enverus. El a exclus orice ofertă concurentă pentru Endeavor.

Utilizarea de către Diamondback a numerarului și a acțiunilor va permite fondatorului Endeavor, Autry Stephens, și familiei acestuia să păstreze un rol important în cea mai mare companie petrolieră din Midland, Texas, unde ambele companii au sediul, a declarat Dittmar.

„Inventarul lor (de foraj) este de o calitate extrem de ridicată, care va face din companiile combinate o investiție foarte atractivă pe Wall Street. Îmi imaginez că va fi bine primită de piață luni”, a spus el.

Diamondback a respins concurența altor părți, inclusiv a ConocoPhillips, a relatat anterior Wall Street Journal.

Vânzarea ar urma să aibă loc la aproape 45 de ani după ce petrolistul texan Stephens a înființat compania care avea să devină Endeavor.

Operațiunile Endeavor se întind pe o suprafață de 350.000 de acri (1.416 kilometri pătrați) în partea Midland a bazinului Permian.

Stephens, un fost inginer evaluator care a devenit mai cunoscut prin aparițiile sale în serialul documentar de televiziune „Black Gold”, a dezvoltat Endeavor achiziționând suprafețe de teren nelucrate de concurenții săi și reușind să extragă petrol și gaze în mod profitabil.

Pentru a-și reduce costurile de producție, Stephens și-a creat și a folosit propriile companii de fracturare, construcții, camioane și alte servicii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaze de sist petrol Investitii