x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iorgulescu: “RADEF va fi privatizată în octombrie-noiembrie”

Iorgulescu: “RADEF va fi privatizată în octombrie-noiembrie”

07 Mar 2008   •   00:00

RADEF RomâniaFilm va fi privatizată în lunile octombrie-noiembrie, prin vânzarea sălilor de cinema către un singur investitor privat sau prin vânzarea, pe pachete, a cinematografelor din anumite regiuni ale ţării, a declarat, astăzi, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor.



RADEF RomâniaFilm va fi privatizată în lunile octombrie-noiembrie, prin vânzarea sălilor de cinema către un singur investitor privat sau prin vânzarea, pe pachete, a cinematografelor din anumite regiuni ale ţării, a declarat, astăzi, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. El a făcut anunţul în debutul întâlnirii cu cineaştii, pentru realizarea unei strategii naţionale a cinematografiei. La întâlnire au mai participat Demeter Andras, secretar de stat în MCC, Eugen Şerbănescu, directorul general al CNC, Maxim Meca, directorul general al RADEF, regizorii Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Gabrea, Corneliu Porumboiu, Laurenţiu Damian, dar şi producători, printre care şi Vlad Păunescu, şi managerul Kodak Cinelabs, Cornelia Popa. "Avem o problemă privind activele, sălile de cinema, România fiind în mod absolut singura ţară din Europa, dintre ţările din fostul lagăr socialist, care nu şi-au privatizat sălile de cinema", a spus ministrul Iorgulescu. Acesta a precizat că, pentru rezolvarea problemei, în urmă cu două săptămâni a trecut prin Guvern o Ordonanţă de Urgenţă referitoare la RADEF. "În esenţă, această ordonanţă prevede strategia de privatizare a RADEF, care este regie autonomă, condusă de un Consiliu de Administraţie". Prin respectiva Ordonanţă, Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" Bucureşti - RADEF va fi reorganizată în societate comercială pe acţiuni, noua entitate urmând să preia patrimoniul regiei, inclusiv bunurile proprietate privată a statului, aflate în administrarea acesteia.

 

 

Într-o primă fază, potrivit ministrului, se vor transfera o serie de săli de cinema din administrarea RADEF în administrarea autorităţilor locale. "Intenţionăm să dăm în condiţii draconice, către autorităţile locale, anumite săli, la solicitarea acestora, cu obligaţia de a le menţine destinaţia timp de zece ani, de a le face prietenoase, de a le moderniza, cu păstrarea întregului personal aferent. Primarii care încalcă aceste prevederi sunt pasibili de pedepse penale", a spus, citat de Mediafax, Adrian Iorgulescu. Potrivit ordonanţei respective, transferul se va face până la data de 31 august 2008. În a doua fază, în octombrie-noiembrie, regia RADEF RomâniaFilm va fi privatizată. "Privatizarea se va face sau prin vinderea întregii reţele de distribuţie unui singur investitor privat, fie prin pachete pe regiuni, câte cinci-şase săli de cinema", a spus Iorgulescu, precizând că vânzarea se va face prin licitaţie cu strigare.

×
Subiecte în articol: economic radef