x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Irak - Romania vrea datoria

Irak - Romania vrea datoria

23 Noi 2004   •   00:00

La mijlocul lunii decembrie, Romania va discuta contextul in care Irakul ne va returna datoriile de peste 2,5 miliarde de dolari, potrivit AFP.

La 17 decembrie, ministrul irakian de Finante, Adel Abdel Mahdi, este asteptat la Bucuresti pentru a negocia cu partea romana datoriile fostului regim de la Bagdad. Vizita ministrului irakian de Finante nu constituie o surpriza pentru Romania, in contextul in care, in urma cu cateva zile, tarile cele mai industrializate ale lumii au decis sa anuleze circa 80% din datoriile de aproximativ 40 de miliarde de dolari pe care Irakul ar fi trebuit sa le returneze acestor puteri.

Romania nu este constransa de nici o obligatie internationala sa accepte anularea a 80% din datorie, nefiind membra a Clubului de la Paris. De aceea, tara noastra se va bate pentru recuperarea integrala a datoriei, la fel ca si Bulgaria. Mai mult chiar, Mihai Tanasescu, ministrul de Finante, a trimis scrisori tarilor din sud-estul Europei, care nu sunt membre ale Cubului de la Paris, pentru a sustine o pozitie comuna, cea de recuperare integrala a datoriei.

CONSECVENTA. "Mahdi va purta discutii cu omologul sau roman, Mihai Tanasescu", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, precizand ca cei doi responsabili vor incerca sa gaseasca o cale prin care Romania sa-si recupereze banii. Sub presiunea acordului de principiu semnat, dupa patru zile de negocieri intense, de catre cele 19 state puternic industrializate din cadrul Clubului de la Paris, si in urma insistentelor americane, autoritatile de la Bucuresti au declarat recent ca Romania nu intentioneaza sa anuleze datoria Irakului.

De altfel, in urma cu patru luni, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a tinut sa precizeze ca rambursarea datoriei poate fi realizata pe mai multe cai, intre care "plasarea unei parti a sumei datorate intr-un fond de investitii sau crearea unei banci la care Romania sa detina o cota parte de actiuni". (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: economic romania