x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italia e prea mare pentru a fi salvată

Italia e prea mare pentru a fi salvată

de Daniela Ivan    |    12 Iul 2011   •   14:50

Italia, a treia economie din regiune, dupa Germania si Franta, este prea mare pentru a fi salvata cu instrumentele financiare de care dispune in prezent Uniunea Europeana, scrie Reuters. Necesarul de imprumut al Italiei pentru urmatorii trei ani este de peste 600 de miliarde de euro, in timp ce fondul european de salvare esre de 450 de miliarde de euro, iar o parte este deja angajat pentru asistarea financiara a Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Analistii considera ca Europa ar trebui sa creasca de patru ori acest fond, daca ar fi sa sprijine Italia.

Pe de alta parte, investitorii au inceput sa intoarca spatele Italiei, dupa ce au aflat ca datoriile tarii se ridica la 120% din PIB si dupa ce efectul de contagiune al crizei din Grecia pare ca se va extinde asupra tarilor din sudul continentului. In aceste conditii, analistii sustin ca alternativele pentru temperarea crizei ar fi o uniune fiscala mai stransa sau o posibila destramare a zonei euro.

Solutiile propuse de Germania, cum ar fi emiterea unor obligatiuni comune ale zonei euro si un posibil schimb de obligatiuni ale Greciei, Portugaliei si Irlandei cu aceste noi instrumente vor reveni in discutie, cu un nou sentiment al urgentei.

"Continuam sa credem ca statele mai puternice din Europa le vor sustine financiar pe cele periferice, pentru ca in caz contrar costurile ar fi duble", se arata intr-o nota a analistilor bancii Credit Susse.

×