x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iulian Iancu: seceta va scumpi curentul populaţiei cu 4,5-6% din ianuarie

Iulian Iancu: seceta va scumpi curentul populaţiei cu 4,5-6% din ianuarie

de Daniel Ionaşcu    |    08 Dec 2011   •   12:25
Iulian Iancu: seceta va scumpi curentul populaţiei cu 4,5-6% din ianuarie

Seceta puternica ce a redus productia Hidroelectrica la jumatate va duce la scumpirea cu 4,5-6% din cauza folosirii puternice a gazelor naturale sI carbunelui pentru a compensa productia, a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor.

El a mentionat ca aceasta estimare este fara a include costurile energiei eoliene sI emiterii de certificate verzi.

"Stocurile de carbune sunt cu 50% sub cele din programul de iarna. Guvernul si ministerul Economiei ar trebui sa decida oprirea exporturilor de energie electrica', a afirmat Iancu. El a mai precizat ca in loc sa fie produsa energie cu 76 lei/MWh cat realiza Hidroelectrica, jumatate din cantitatea produsa in mod normal de companie este acum livrata pe carbune, la costuri de trei ori mai mari sau pe gaze naturale din productie sI depozite, ceea ce afecteaza programul de iarna.

"Scoatem in continuare gaze din depozite sI nu mai respectam graficul. Acum se scot zilnic 24 de milioane de metri cubi pe zi iar in ianuarie vom ajunge la doar 11 milioane de metri cubi pe zi', a declarat Bogdan Jipa, director in cadrul sucursalei de depozitare Romgaz Ploiesti.

×