x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jumătate din românii deţinători de carduri nu le folosesc

Jumătate din românii deţinători de carduri nu le folosesc

de Daniela Ivan    |    17 Feb 2011   •   17:41

Circa 47% dintre români nu folosesc niciodată cardul pentru a face plăţi la comercianţi, iar 33% îl folosesc ocazional, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Doar 5% îl folosesc de fiecare dată când au nevoie. Şi în ceea ce priveşte scoaterea banilor de la bancomat studiul relevă surprize. O treime din respondenţi folosesc bancomatul săptămânal, o cincime ocazional, în timp ce o altă treime foloseste bancomatul o dată pe lună. Restul respondenţilor îl utilizează  mai rar (6%) sau deloc (15%).

Potrivit studiului, unul din 10 utilizatori de servicii bancare, care locuiesc în oraşe, intenţionează să ia un credit de la bancă în viitorul apropiat. Într-o lună normală, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reuşesc să facă economii.

 Doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multă încredere în bănci în general, în timp ce 40% au puţin încredere, iar 13% au foarte puţină încredere în aceste instituţii, relevă documentul citat. De asemenea, 41% dintre utilizatorii de servicii bancare au declarat că au multă încredere în bănci.

Studiul mai arată că 65% dintre românii care utilizează servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, în timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.

×
Subiecte în articol: studiu card cumparaturi