Circa 47% dintre români nu folosesc niciodată cardul pentru a face plăţi la comercianţi, iar 33% îl folosesc ocazional, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Doar 5% îl folosesc de fiecare dată când au nevoie. Şi în ceea ce priveşte scoaterea banilor de la bancomat studiul relevă surprize. O treime din respondenţi folosesc bancomatul săptămânal, o cincime ocazional, în timp ce o altă treime foloseste bancomatul o dată pe lună. Restul respondenţilor îl utilizează mai rar (6%) sau deloc (15%).
Potrivit studiului, unul din 10 utilizatori de servicii bancare, care locuiesc în oraşe, intenţionează să ia un credit de la bancă în viitorul apropiat. Într-o lună normală, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reuşesc să facă economii.
Doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multă încredere în bănci în general, în timp ce 40% au puţin încredere, iar 13% au foarte puţină încredere în aceste instituţii, relevă documentul citat. De asemenea, 41% dintre utilizatorii de servicii bancare au declarat că au multă încredere în bănci.
Studiul mai arată că 65% dintre românii care utilizează servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, în timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.