x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lemnul de foc, cel mult 600.000 de lei/mc

Lemnul de foc, cel mult 600.000 de lei/mc

18 Sep 2004   •   00:00

Pretul lemnului de foc la unitatile Regiei Nationale a Padurilor (RNP) este de 300.000 - 600.000 lei/mc, in functie de specie si de conditiile de exploatare, se arata intr-un comunicat al RNP.

Acesta se stabileste pornind de la pretul masei lemnoase pe picior, cu adaugarea cheltuielilor aferente operatiunilor de exploatare, scosul lemnului din padure, sortare si transport in depozit sau la un loc accesibil mijloacelor de transport. Pe piata libera, lemnul de foc vandut de diversi agenti economici costa 1,5-1,8 milioane lei/mc. "Decalajul fata de regie este impresionant in conditiile in care acesti agenti economici cumpara lemn pe picior la licitatiile organizate de aceasta, la preturi foarte mici (pretul de pornire la licitatii este stabilit cu avizul Ministerului Finantelor Publice, fiind mentinut la cote foarte reduse in raport cu valoarea reala pe piata)", spun reprezentantii RNP.

Dupa obtinerea lemnului pe picior de la regie, conform reglementarilor legale, agentii economici nu mai au nici un fel de restrictii in privinta valorificarii sortimentelor rezultate (lemn de foc, busteni pentru furnire, busteni pentru cherestea etc.) si a preturilor de vanzare, aceste produse putand fi vandute la intern sau la export, conform optiunilor fiecarui agent economic. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic