x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul este subevaluat cu peste 58% în 2022, potrivit indicelui Big Mac

Leul este subevaluat cu peste 58% în 2022, potrivit indicelui Big Mac

05 Feb 2022   •   12:12
Leul este subevaluat cu peste 58% în 2022, potrivit indicelui Big Mac

Indicele Big Mac a fost inventat de The Economist în 1986 ca un „ghid vesel: pentru a determina dacă monedele se află la nivelul lor „corect". Conform datelor publicate la începutul acestei luni, leul românesc este subevaluat cu 58,6%.

Indicele Big Mac se bazează pe teoria parităţii puterii de cumpărare (PPP), noţiunea conform căreia, pe termen lung, ratele de schimb ar trebui să se apropie de rata care ar egaliza preţurile unui coş identic de bunuri şi servicii (în acest caz, un burger) în oricare două ţări.

Burgernomics nu a fost niciodată gândită ca un instrument de măsurare precisă a nealinierii valutare, ci doar ca un instrument pentru a face mai uşor de digerat teoria cursului de schimb. Cu toate acestea, indicele Big Mac a devenit un standard global, fiind inclus în mai multe manuale de economie şi făcând obiectul a zeci de studii academice.

Indicele ajustat în funcţie de PIB răspunde criticii conform căreia ne-am aştepta ca preţurile medii ale burgerilor să fie mai mici în ţările sărace decât în cele bogate, deoarece costurile forţei de muncă sunt mai mici. PPP indică direcţia în care ar trebui să se îndrepte cursurile de schimb pe termen lung, pe măsură ce o ţară precum China devine mai bogată, dar nu spune prea multe despre cursul de echilibru actual. Relaţia dintre preţuri şi PIB-ul pe cap de locuitor poate fi un ghid mai bun pentru a indica valoarea actuală corectă a unei monede, potrivit The Economist.

În ianuarie 2019, The Economist a concluzionat că lira sterlină britanică a fost subevaluată cu 27% faţă de dolarul american, pe baza indicelui Big Mac. Adică, un Big Mac costa atunci 5,58 dolari în SUA şi 3,19 lire sterline în Regatul Unit. Această diferenţă sugerează un curs de schimb implicit de 0,57%, dar cursul de schimb real la acel moment era de 0,78%.

Un Big Mac costă 10,60 lei în România şi 5,81 dolari în Statele Unite. Rata de schimb implicită este de 1,82. Diferenţa dintre această valoare şi cursul de schimb real, 4,41, sugerează că leul românesc este subevaluat cu 58,6%. În raport cu euro pe baza indicelui leu este subevaluat cu 51,5%, potrivit The Economist.

Cea mai mare diferenţă este în Rusia. Un Big Mac costă 135 de ruble în Rusia şi 5,81 USD în Statele Unite. Rata de schimb implicită este de 23,24. Diferenţa dintre această valoare şi rata de schimb reală, 77,42, sugerează că rubla rusă este subevaluată cu 70%.

La polul opus este Elveţia. Un Big Mac costă 6,50 franci elveţieni în Elveţia şi 5,81 dolari în Statele Unite. Rata de schimb implicită este de 1,12. Diferenţa dintre această valoare şi rata de schimb reală, 0,93, sugerează că francul elveţian este supraevaluat cu 20,2%.

×