x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul pică în faţa euro

Leul pică în faţa euro

de Florina Zainescu    |    15 Sep 2009   •   00:00

Moneda naţională a bătut, în ultimele zile, record după record. La capitolul devalorizare, din păcate Banca Naţională a României a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,2747 lei/euro, un nou maxim al ultimelor cinci luni şi jumătate.



Leul nostru, pe vremuri tare, a pierdut ieri nu mai puţin de 1,95 bani mai în faţa euro, comparativ cu referinţa afişată vineri de 4,2552 lei/euro. Şi este în picaj faţă de euro de câteva zile. Dacă marţi, săptămâna trecută, BNR cota moneda unică europeană la 4,2382 lei, miercuri cursul crescuse la 4,2463 lei/euro, joi la 4,2495 lei/euro, iar vineri la 4,2552 lei/euro.

Atac la leu...
Dealerii motivează deprecierea monedei naţionale prin cererea crescută de valută. Picajul poate fi determinat de situaţia economică proastă în care ne găsim şi a scandalurilor politice şi sociale. Nu este exclus nici un atac speculativ. Guvernatorul Isărescu avertiza, la sfârşitul săptămânii trecute, că se încearcă un nou atac asupra leului, dar că BNR este cu ochii pe speculatori.

... dar şi la buzunare
Indiferent de cauze, deprecierea leului nu este de bun augur pentru niciunul dintre noi. Şi asta deoarece o monedă naţională mai slabă poate însemna o rată bancară mai mare pentru cei care au credite în euro şi salariile în lei. Dar şi chirii sau facturi la telefonie mai "rotunjoare", ceea ce numai bine nu ne pică în plină criză financiară. (Florina Zăinescu)

×
Subiecte în articol: economic