x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitatie „cu cantec" la Distrigaz Nord

Licitatie „cu cantec" la Distrigaz Nord

20 Mai 2004   •   00:00

Distrigaz Nord se pregateste pentru o noua licitatie. De data aceasta in vederea achizitionarii de contoare de gaze cu membrana deformabila.

Regia vrea sa cumpere 140.300 de contoare de diferite tipuri printr-o licitatie restransa. Pentru a putea obtine documentatia necesara, firmele trebuie sa plateasca 3.000.000 de lei, data-limita pentru depunerea scrisorii de intentie si a actelor de calificare fiind 27.05.2004. Mai departe, Distrigaz Nord a solicitat pentru fiecare dintre participanti o scrisoare de garantie bancara in favoarea regiei in valoare de 220.000 euro ca o garantie in plus pentru participarea la licitatia respectiva. Afacerea este estimata la circa 15 milioane euro.

Castigator tintit

Citind conditiile de selectie impuse de Distrigaz Nord apar cateva prevederi cel putin ciudate din punctul de vedere al accesului liber la licitatia cu pricina. Astfel sunt obligatorii recomandari din partea altor beneficiari si de la utilizator care au achizitionat cel putin 20.000 de bucati din produsele ofertate. La fel, cel selectat de comisie trebuie sa fi vandut in ultimii trei ani minim 50.000 de bucati de contoare. Or, aceste prevederi par sa dirijeze licitatia spre anumite firme. Specialisti din cadrul Consiliului Concurentei ne-au declarat ieri ca prin prevederile acestei licitatii „sunt incalcate conditiile legale de participare egala pe piata, licitatia aducand atingere Legii Concurentei. Pare un aranjament pe verticala". Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, declara recent ca „Legea 60 ascunde multe manevre sub care licitatiile nu sunt nici transparente, nici corecte". Iata de ce licitatia de la Distrigaz Nord este privita cu suspiciune in mediile de afaceri. (Catalin Budescu)

×
Subiecte în articol: economic