x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lucrările la Unitatea 2 Cernavodă au fost finalizate. Probleme la stația de clorinare

Lucrările la Unitatea 2 Cernavodă au fost finalizate. Probleme la stația de clorinare

15 Iun 2021   •   10:34
Lucrările la Unitatea 2 Cernavodă au fost finalizate. Probleme la stația de clorinare

Lucrările la Unitatea 2 CNE Cernavodă au fost finalizate și sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional s-a realizat luni, 14 iunie, transmite Nuclearelectrica SA.

"Lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă au fost finalizate, inclusiv cele efectuate pentru remedierea unor probleme identificate la sistemul electric, în partea clasică a centralei, care au condus la extinderea perioadei de oprire planificată cu o zi. Sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional s-a realizat în data de 14.06.2021", arată compania.

Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată la 9 mai 2021 pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 12.000 de activităţi la: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor de proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

Toate lucrările au fost realizate cu respectarea strictă a măsurilor de securitate nucleară, procedurilor aplicabile şi a măsurilor de prevenţie a răspândirii infectării cu coronavirus.

Centrala asigură funcţionarea Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură 20% din necesarul de energie al României.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a intrat în funcțiune la 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la 28 septembrie 2007. 

Probleme la stația de clorinare

La stația de clorinare de la Cernavodă au avut loc ușoare scăpăr de clor din cauza problemelor la un recipient, dar acestea au fost rezolvate.

Incidentul a avut loc în afara instalaţiei nuclearo-electrice (zona non-radiologică) şi nu a afectat operarea unităţilor de la CNE Cernavodă.
"Situaţia a fost remediată imediat conform procedurilor aplicabile, iar spaţiul de lucru ventilat. Un lucrător care efectua proceduri specifice la staţia de clorinare şi care se afla în incintă la momentul defectării a fost transportat la spital pentru investigaţii, fiind în afara oricărui pericol", transmite compania.

Evenimentul nu a avut impact asupra securităţii nucleare, protecţiei mediului ori oamenilor. 

×
Subiecte în articol: unitatea 2 cernavoda