x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mai sunt trei zile pentru impozite

Mai sunt trei zile pentru impozite

de Daniela Ivan    |    14 Mai 2010   •   00:00
Mai sunt trei zile pentru impozite
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Persoanele care au obţinut venituri în afara salariului din închirieri de locuinţe sau terenuri, din drepturi de autor, din activităţi agricole sau din practicarea unei meserii liberale au obligaţia să depună Declaraţia privind veniturile realizate până la data de 17 mai.

În schimb, angajaţii nu trebuie să depună Declaraţia de venit (Formularul 200) decât dacă au avut şi alte venituri, altele decât cele din salarii. Formularele se pot lua de la secţiile financiare unde contribuabilul este arondat sau pot fi descărcate de pe site-ul www.anaf.ro/Asistenţă contribuabili/ Toate formularele.

Apoi, formularul 200 trebuie completat cu datele din fişele fiscale la care se anexează documentele justificative pentru veniturile realizate. În cazul drepturilor de autor, o Adeverinţă pe care o obţineţi de la compania pentru care aţi prestat serviciile respective. De menţionat că Fişa fiscală, care atestă banii pe care i-aţi obţinut ca salariat, nu trebuie trimisă la Fisc.

Pentru cei care au nelămuriri cum trebuie să completeze Formularul 200, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus la dispoziţie numărul de telefon 0314/039160, precum şi o prezentare în format electronic "Cum completăm declaraţia de venit", care este postată pe prima pagină a site-ului ANAF. Nu trebuie să depună Formularul 200 contribuabilii care au obţinut bani din impozitul pe dividende sau din dobânzile din depozitele de la bănci şi care sunt angajaţi cu contract de muncă.

Şi românii care au obţinut bani în afara României din activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, salarii plătite de un angajator rezident în România trebuie să trimită la Fisc o Declaraţie privind veniturile realizate în străinătate. Cei care sunt acum la muncă în străinătate nu trebuie să vină în ţară pentru a-şi pune la punct situaţia cu statul român.

Ei pot să descarce de pe internet formularul 201 "Declaraţie specială privind venitul din străinătate" de la adresa www.mfinante.ro, portal ANAF. Declaraţia se poate trimite la secţia financiară din oraşul unde contribuabilul este înregistrat în România de la orice oficiu poştal prin scrisoare recomandată.

Documentele pot fi depuse direct la administraţiile fiscale sau transmise prin poştă sub formă de scrisoare recomandată. Există şi posibilitatea transmiterii online, însă, pentru asta, contribuabilul trebuie să deţină un certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.


Sponsorizări
Contribuabilii pot decide ca până la 2% din impozitul anual să fie acordat pentru sponsorizarea unei organizaţii non-profit, fie că este biserică, asociaţie de protecţie a animalelor, fan club sportiv sau serviciu de ambulanţă. Puteţi face acest lucru bifând căsuţa 2 de la capitolul III din formularul 200 şi completând datele beneficiarului: numele organizaţiei, codul fiscal şi contul organizaţiei în format IBAN. Şi persoanele care au avut doar venituri din salarii pot să sponsorizeze o ONG. Pentru aceasta trebuie să completaţi formularul 230.

×