x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mamaia, fără duşuri pe plajă - Sezonul estival, bramburit de autorităţile locale

Mamaia, fără duşuri pe plajă - Sezonul estival, bramburit de autorităţile locale

de Elena Stan    |    23 Apr 2007   •   00:00
Mamaia, fără duşuri pe plajă - Sezonul estival, bramburit de autorităţile locale

Turiştii care vor ajunge in Mamaia nu vor beneficia de baruri, de toalete sau de duşuri pe plajă din cauza intarzierilor in adoptarea planului de urbanism zonal.

Operatorii din staţiunile Mamaia şi Constanţa nu ştiu cum să doteze plajele pe care le administrează in lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Acesta stabileşte amplasarea beach-barurilor, şezlongurilor şi umbrelelor, precum şi infiinţarea grupurilor sanitare şi a cabinelor de duş. Fără PUZ, operatorii din cele două staţiuni nu-şi vor putea desfăşura activitatea. Municipalitatea a respins, in ultima şedinţă de Consiliu Local, aprobarea PUZ-ului, deoarece nu avea avizul Consiliului Judeţean Constanţa, iar documentul nu conţinea delimitarea domeniului public de cel privat. "Nici unul dintre aceste motive nu ţine de noi. Am transmis din luna ianuarie toată documentaţia cerută la Consiliul Judeţean, care nu a dat nici un răspuns. Delimitarea domeniului public de cel privat trebuie făcută de Serviciul de cadastru din Primăria Constanţa, nicidecum de DADL. Totuşi, plaja şi faleza fac parte, prin lege, din domeniul public, deci nu avem ce delimita. Doar justiţia va rezolva această chestiune, pentru că am acţionat in instanţă Consiliul Judeţean pentru eliberarea avizului", a explicat Ionel Manafu, directorul Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral (DADL).

TURISMUL ARE DE SUFERIT. "Este păcat că se intamplă aşa, deoarece există o foarte mare concurenţă din partea Litoralului bulgăresc. Din tot scandalul acesta politic, turismul romanesc va avea de suferit. Dacă de Paşti in Bulgaria au fost 10.000 de romani, pentru 1 Mai, numărul acestora s-ar putea să ajungă la 20.000. Cam tot ataţia turişti sunt aşteptaţi şi pe Litoralul romanesc, insă marea majoritate se duce pe cont propriu, nu prin agenţii", a explicat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvant al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT). "Singura soluţie ar fi o nouă hotărare de guvern care să acorde operatorilor de plaje derogare şi in acest an, ca in 2006, pentru a amenaja sectoarele de plajă inchiriate fără autorizaţie de construcţie de la primărie", a declarat Ionel Manafu.

PROBLEME. Din cauza neaprobării PUZ-ului, DADL se află in imposibilitatea de a-şi respecta obligaţiile contractuale faţă de operatorii de plaje, care la randul lor pot refuza indeplinirea indatoririlor ce le revin. "Este vorba despre curăţenia plajelor, pe care operatorii s-ar putea să nu mai vrea să o facă, din moment ce nu işi pot organiza afacerea in aceste condiţii. DADL nu poate interveni pe spaţiul inchiriat pentru a colecta gunoiul, deoarece nu poate folosi bani publici pentru prestarea unor servicii către agenţi privaţi", a precizat directorul Manafu.

SEZONUL DE IMBĂIERE. Deşi la 1 Mai pe Litoral se vor afla cel puţin 15.000 de turişti, conform legii, sezonul de imbăiere incepe la 1 iunie şi se termină la 15 septembrie, conform articolului 11 din HG 459/2002, privind aprobarea Normelor de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbăiere.

×
Subiecte în articol: economic