x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsurile UE determină scăderea prețului gazelor naturale

Măsurile UE determină scăderea prețului gazelor naturale

19 Sep 2022   •   14:51
Măsurile UE determină scăderea prețului gazelor naturale

Costul gazelor naturale a scăzut, astăzi, cu circa 8,3% ca efect al măsurilor luate de UE, scrie Bloomberg.

La hub-ul din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu până la 8,3%. La ora 8.53, cotația era de 175 de euro/MWoră, cu 6,8% mai mic față de ședința anterioară și cel mai redus din 25 iulie 2022. 

Germania, Marea Britanie şi alte state UE vor să aloce miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile ruseşti, prin plafonarea prețurilor și naționalizarea companiilor din energie. Propunerea  Comisiei Europene vizează strângerea a 140 de miliarde de euro de la firmele din energie, reducerea consumului, etc. 

Germania a decis preluarea constrolului asupra unei rafinării importante a grupului Rosneft și vrea naționalizarea importatorilor Uniper SE și VNG AG.

Prețurile gazelor se menține însă de 7 ori mai mare față de media acestei perioade. Sezonul  de termoficare începe la 1 octombrie. 

Chiar dacă au mai scăzut în ultimele săptămâni, preţurile la gaze sunt în continuare de şapte ori peste media pentru această perioadă a anului, accelerând inflaţia şi punând economiile în pragul recesiunii. Cererea este aşteptată să crească gradual înainte de sezonul de termoficare, care începe la 1 octombrie. 

×
Subiecte în articol: gaze