x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Maxim Istoric La Petrol

Maxim Istoric La Petrol

10 Mar 2008   •   00:00

Ţiţeiul a atins ieri un nou nivel maxim din toate timpurile, de 107 dolari pe baril din cauza deprecierii monedei americane şi ca urmare a temerilor legate de recesiunea economică din SUA



Ţiţeiul a atins ieri un nou nivel maxim din toate timpurile, de 107 dolari pe baril din cauza deprecierii monedei americane şi ca urmare a temerilor legate de recesiunea economică din SUA. De asemenea, anunţarea de către autorităţile americane a celui mai mare declin al numărului de locuri de muncă din ultimii cinci ani au determinat această nouă creştere a cotaţiilor petrolului. Scăderea rezervelor petroliere ale SUA, dar şi menţinerea nivelului de producţie decisă de Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol au mai susţinut avansul cotaţiilor.
După ce la începutul şedinţei bursiere preţul ţiţeiului scăzuse până la 104,08 dolari, barilul a urcat imediat până nivelul de 107 dolari.
Ţiţeiul Brent, extras din marea Nordului şi tranzacţionat pe bursa de la Londra a ajuns şi el 102,78 dolari pe baril, în creştere cu 40 de cenţi.


Chakib Khelil, ministrul algerian al Energiei şi Mineritului şi preşedinte în funcţie al OPEC a declarat că preţul se va menţine la niveluri asemănătoare celui de acum până la sfârşitul anului, ca urmare a speculaţiilor şi a tensiunilor geopolitice. Analiştii citaţi de Reuters consideră că preţul petrolului va continua să crească peste 110 dolari, deşi se aşteaptă să existe şi scăderi sub 100 dolari. Khelil a mai spus că preţurile pot scădea în 2009, concomitent cu o creştere a dolarului american ca urmare a alegerilor pentru un nou preşedinte al SUA. Reprezentanţii OPEC, furnizor a peste o treime din ţiţeiul necesar la nivel mondial au precizat în dese rânduri că preţul înalt nu este fundamentat pe cerere şi ofertă şi că este urcat de speculaţii.

×
Subiecte în articol: economic