x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie McLeod Williams Capital deţine Valhalla, firma din spatele Roman Copper, cu pierderi de 1,3 milioane de dolari în 2011

McLeod Williams Capital deţine Valhalla, firma din spatele Roman Copper, cu pierderi de 1,3 milioane de dolari în 2011

de Mediafax    |    11 Apr 2012   •   12:46
McLeod Williams Capital deţine Valhalla, firma din spatele Roman Copper, cu pierderi de 1,3 milioane de dolari în 2011

Firma canadiana Valhalla Resources, ai carei reprezentanti au fost numiti la conducerea Roman Copper, are active de 4,8 milioane dolari canadieni si nu inregistreaza venituri operationale, fiind detinuta de McLeod Williams Capital, cu activitati in finantarea si managementul proiectelor miniere.

In raportarile financiare ale Valhalla sunt incluse inclusiv cheltuielile cu transportul, cazarea si masa.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul bursei de la Toronto, actiunile Valhalla au fost suspendate de la tranzactionare la 26 martie, data la care a avut loc licitatia pentru privatizarea Cupru Min. Intr-un anunt transmis doua zile mai tarziu, compania noteaza ca actiunile raman in continuare suspendate, deoarece Valhalla se pregateste sa achizitioneze un proiect minier important.

Anunturile de la bursa nu fac referiri la Cupru Min sau la Romania, insa firma are ca obiect de activitate explorarea miniera in Romania si Turcia.

Potrivit raportului financiar, compania canadiana avea la sfarsitul anului trecut active de 4,79 milioane dolari canadieni (aproximativ 3,6 milioane euro). Valhalla a inregistrat in perioada aprilie - decembrie 2011, primele noua luni ale anului fiscal 2011-2012, pierderi de 1,33 milioane dolari canadieni (un milion de euro), in care sunt incluse cheltuieli de circa 85.000 dolari canadieni cu transport, cazare si masa.

La sfarsitul anului trecut, compania raporta un "deficit" de 7,17 milioane dolari canadieni (5,4 milioane euro).

Valhalla Resources avea totodata lichiditati de 3 milioane dolari canadieni (2,2 milioane euro), fata de 474.277 dolari canadieni la finele anului 2010, si capital de lucru de 2,32 milioane dolari canadieni.

"Compania nu are venituri operationale si a inregistrat o pierdere de 1,33 milioane dolari canadieni (un dolar canadian = 0,99 dolari SUA) in cele noua luni incheiate la 31 decembrie 2011 (...) Capacitatea companiei de a-si derula afacerile planificate depinde de posibilitatea de a obtine finantare adecvata de la creditori, actionari si alti investitori", se spune in raport.

Cine sunt directorii Valhalla: Michael Williams, Joel Hayes si Stacy Quinney

Roman Copper Corp. (Roman Copper) a fost infiintata in noiembrie 2011 la Toronto de catre banca de investitii Bayfront Capital Partners, pentru a participa la licitatia cu strigare pentru privatizarea Cupru Min Abrud, cel mai mare producator de cupru din Romania.

Roman Copper a castigat la 26 martie licitatia pentru Cupru Min la un pret de 200,77 milioane de euro, de 3,5 ori mai mare fata de pretul de pornire, de 57,3 milioane euro.

Acordul de vanzare nu a fost insa semnat, iar incheierea tranzactiei este pusa sub semnul intrebarii de unele neintelegeri aparute intre partea romana si firma canadiana. Din ultimele declaratii oficiale ale reprezentantilor Guvernului roman reiese ca tranzactia nu se mai poate incheia, iar procedura de licitatie va fi reluata.

Michael Williams, Joel Hayes si Stacy Quinney, directori in cadrul Valhalla, au fost numiti la conducerea Roman Copper, potrivit unui anunt transmis marti de compania din Toronto.

Williams este cofondator la firma canadiana McLeod Williams Capital (McLeod Williams), alaturi de Robert McLeod, care ocupa de asemenea un post de director in board-ul Valhalla.

Hayes si Quinney fac afaceri in Romania de peste un deceniu si s-au asociat recent cu fosta echipa de la Underworld Resources, formata din Williams, McLeod si Adrian Fleming - CEO si membru in boardul director al Valhalla - pentru a identifica si dezvolta oportunitati de investitii miniere in Romania si Turcia. Underworld, cu activitati de explorare in nord-vestul Americii de Nord, a fost preluata in martie 2010 de grupul minier canadian Kinross Gold Corp. pentru 138 milioane de dolari.

Hayes este prezentat pe site-ul Valhalla ca avand o experienta de peste 15 ani in domeniul investitiilor si pietelor de capital din Europa Centrala si de Est. Inainte de Valhalla, Hayes a fost vicepresedinte si director executiv de investitii la Romanian-American Enterprise Fund (1995-2002), dar si director si presedinte al Policolor SA (1997-2006) si director general al Frontline Investment Managers (2003-2007).

Quinney locuieste in Bucuresti din 1996 si are experienta in afaceri si proiecte pe piete emergente, ocupandu-se din 2003 in principal de sectorul minier, initial drept consultant pentru companii americane si canadiene listate la bursa.

Hayes si Quinney vorbesc fluent limba romana, potrivit site-ului Valhalla.

Williams este descris, pe site-ul companiei, drept o persoana cu numeroase contacte in randul investitorilor institutionali si retail, precum si in sectorul bancar.

Cine e firma din spatele Valhalla

McLeod Williams Capital se prezinta drept o firma de capital de risc specializata in structurarea, finantarea si administrarea de companii miniere de explorare aflate la inceput de activitate, in vederea sprijinirii proiectelor lor pana in faza de dezvoltare, potrivit site-ului companiei canadiene.

Din echipa McLeod Williams fac parte mai multi geologi, dar si tehnicieni si alti specialisti, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei.

McLeod Williams Capital (McLeod Williams) nu este listata la bursa, insa companiile din portofoliul grupului sunt tranzactionate la bursa de la Toronto.

Astfel, McLeod Williams detine companii de explorare miniera in Alaska - Full Metal Minerals, simbol FMM la bursa de la Toronto si Full Metal Zinc, indicativ FZ - Carolina de Nord (SUA) si Mexic (Revolution Resources, RV), Ontario de Nord-Vest, Canada (Entourage Metals, EMT), Krasnoyarsk, Siberia de Vest, Rusia (White Bear Resources, WBR), respectiv Romania si Turcia, prin Valhalla Resources, listata la Toronto cu indicativul VH.

Astfel, Valhalla este unul dintre vehiculele McLeod Williams Capital, vizand oportunitati de explorare miniera in Romania si Turcia.

In Romania, Valhalla exploreaza la Dealul Bratosin (judetele Hunedoara si Arad) prin intermediul companiei Transylvania Minerals SRL, controlata prin Valhalla Cipru. La explorarea perimetrului a participat si gigantul Barrick Gold, in parteneriat cu Valhalla.

×