x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MDRT a dat amenzi în valoare de 378.000 lei. Vezi aici pe cine a amendat

MDRT a dat amenzi în valoare de 378.000 lei. Vezi aici pe cine a amendat

15 Dec 2011   •   16:53

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a aplicat 22 de amenzi, in valoare totala de 378.000 de lei, 95 de avertismente si a retras doua certificate de clasificare in urma controalelor pe care le-a realizat in perioada 12 - 14 decembrie la structurile de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica si la agentiile de turism din judetul Sibiu, informeaza MDRT.

Controalele au fost realizate de echipe mixte de inspectori, alcatuite din reprezentati ai MDRT, ai directiilor deconcentrate din subordinea Institutiei Prefectului - Judetul Sibiu (Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia de Sanatate Publica, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor), ai Ministerului Administratiei si Internelor (SIF Sibiu) si ai Ministerului Finantelor Publice (Garda Financiara), potrivit Agerpres.

Echipele de inspectori au realizat 127 actiuni de control, fiind verificate 167 de unitati, din care 105 unitati de cazare, 46 de alimentatie publica si 16 agentii de turism.
Pentru structurile de primire turistice, principalele deficiente constatate in urma inspectiilor au fost functionarea fara a detine certificate de clasificare sau cu certificatele de clasificare expirate, functionarea fara respectarea criteriilor minime obligatorii care au stat la baza clasificarii (conditii igienico-sanitare necorespunzatoare, spatii de cazare cu dotari incomplete, neafisarea la receptie a tarifelor practicate, personalul necalificat in domeniul turismului, neintocmirea fiselor de anuntare a sosirii - plecarii turistilor etc.).

In ceea ce priveste agentiile de turism, principalele deficiente au fost functionarea fara polite de asigurare sau cu polite de asigurare expirate si nementionare pe site-urile de promovare a datelor de identificare.

Sanctiunea de retragere a certificatelor de clasificare a fost aplicata Restaurantului Darian si David din Orlat (deoarece restaurantul nu se incadra la categoria de clasificare pentru care avea certificat) si barului din cadrul Vilei Astoria - Sfantu-Mina Hotel din Sibiu (deoarece vila nu detinea un bar functional).

Potrivit directorului Directiei de Control, Verificare si Monitorizare Turistica, Dorin Gherghina, aceste actiuni de control au urmarit prevenirea si combaterea si, de aceea, pe langa sanctiuni, inspectorii au distribuit in randul operatorilor economici verificati autocolante cu numarul telverde pentru turisti (0800.86.82.82), cu numarul unic european de urgenta (112) si pliante despre combaterea turismului la negru.

'Scopul principal al actiunii a fost prevenirea si combaterea evaziunii fiscale din domeniul turismului si alimentatiei publice, eliminarea turismului la negru si respectarea legalitatii functionarii structurilor de primire turistice si a agentiilor de turism. In acest sens au fost distribuite operatorilor economici autocolante cu numarul telverde pentru turisti, cu numarul unic european de urgenta 112, precum si pliante cu informatii despre combaterea turismului la negru', a declarat Dorin Gherghina.

×