x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu - Termocentralele vor fi ecologizate

Mediu - Termocentralele vor fi ecologizate

07 Oct 2004   •   00:00

ECONOMIC

Modernizarea termocentralelor va costa circa 1,6 miliarde de euro. Romania a reusit sa prelungeasca cu doi ani termenul pana la care trebuie sa faca investitii in mediu.
ADRIAN N. IONESCU

Protectia mediului inconjurator este unul dintre subiectele importante ale negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. "Dintre problemele in discutie pot fi amintite stabilirea perioadelor de gratie pe care Romania le va avea ca ragaz pentru aducerea termocentralelor la rigorile europene si recunoasterea analizelor de calitate facute de producatorii romani, cu implicatii inclusiv privind protectia mediului", sustine Georgeta Molosaga, secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

BANI MULTI, ANI PUTINI. "Circa 1,6 miliarde euro vor fi necesare pentru modernizarea termocentralelor in conformitate cu rigorile europene de protectie a mediului", a estimat Cristina Ion, director de specialitate la MEC. "Mai ales cele pe pacura vor avea nevoie de inca doi ani perioada de gratie, dupa momentul aderarii, in plus fata de termenul discutat initial (anul 2012). In fapt, exista o lista lunga de circa 38 instalatii mari din domeniu, pentru fiecare cerandu-se propriul ragaz, iar negocierile nu sunt foarte usoare. "Poloniei, de pilda, nu i s-a acordat perioada de gratie decat pentru 10", a mai spus Cristina Ion. In general, termenul de incheiere a modernizarilor integrate in materie de poluare industriala este anul 2015.

NOUA PRODUSE. Pe de alta parte, in prezent, noua tipuri de produse industriale romanesti sunt gata sa circule liber in Uniunea Europeana fara a le fi testata conformitatea cu prescriptiile de calitate si de protectie a mediului, asumate in documentele producatorilor. Cele noua sunt: ascensoarele, echipamentele radio - tv, cele de telecomuniacatii, jucariile, aparatele care functioneaza cu gaze naturale, aparatele de cantarit neautomate, aparatele cu componente electromagnetice, echipamentele de joasa tensiune si vasele de joasa presiune. In acest sens, Romania urmeaza sa adere la Acordul European pentru Evaluarea Conformitatii si Acceptarea Produselor (PECA).

×
Subiecte în articol: economic