x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Agriculturii: legumele şi fructele nu se vor mai scumpi în perioada următoare

Ministrul Agriculturii: legumele şi fructele nu se vor mai scumpi în perioada următoare

16 Mai 2012   •   14:12
Ministrul Agriculturii: legumele şi fructele nu se vor mai scumpi în perioada următoare

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca nu crede ca preturile legumelor si fructelor vor creste in perioada urmatoare, pentru ca oferta se va majora ca urmare a aparitiei pe piata a produselor autohtone.

Constantin precizeaza ca, pentru a se putea sti daca sunt oportune majorari dau diminuari ale preturilor alimentelor, ar trebui ca piata sa fie organizata mai bine 'pe toata filiera de produs'.

TVA scazut la paine reduce evaziunea din panificatie

Daniel Constantin a motivat necesitatea reducerii TVA la paine, incepand de anul viitor, cu scaderea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei 'cu 15-20%'. 'Nu vad scaderea TVA la produsele alimentare de baza ca pe o masura sociala, asa cum au incercat altii s-o prezinte, care sa aiba ca scop reducerea pretului la paine. Acesta este aspectul si implicatia sociala. Chiar daca nu se va reduce pretul la paine, probabil ca va stagna pentru o anumita perioada', a spus Constantin.

El a adaugat ca atunci cand TVA era de 19%, inainte de majorarea la 24%, in iulie 2010, evaziunea acoperea 50% din sectorul panificatiei, iar 'In momentul in care TVA a crescut la 24%, evaziunea a ajuns la 71%'.

In totala contradictie cu punctul de vedere exprimat de noul ministru al Agriculturii, seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA

Premierul Victor Ponta a declarat, tot saptamana trecuta, ca impreuna cu ministrul Agriculturii a inceput sa faca "toate presiunile" asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a precizat ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.

'Alegem una din trei solutii pentru reducerea pretului energiei pentru irigatii'

Ministrul Agriculturii a declarat ca a discutat cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, pe tema reducerii pretului la energie pentru irigatii si ca va fi aleasa, in cel mai scurt timp, una dintre cele trei solutii gasite. El a explicat ca prima varianta este ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sa se transforme in comerciant de energie si astfel sa poata acorda energie la un pret ceva mai bun pentru fermieri. Cea de-a doua posibilitate se refera la introducerea unui pret sezonier, iar cea de-a treia presupune o negociere directa cu furnizorul de stat, Electrica, pentru obtinerea unui pret mai bun.

Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, declara in luna martie ca sisteme de irigatii acopera in prezent doar 70.000 de hectare, fata de aproximativ 3 milioane de hectare imediat dupa 1990.

Romania a obtinut in 2011 productii agricole record, care nu se vor repeta in 2012, pentru ca seceta din toamna anului trecut a afectat in buna masura culturile.

In anul 2010, considerat unul mediu din punct de vedere al recoltei, productia agricola a contribuit cu aproape 6% la Produsul Intern Brut. Sectorul vegetal reprezinta aproximativ doua treimi din productia agricola.

Romania incearca amanarea liberalizarii piatei funciare

Referitor la un alt subiect, cel al liberalizarii pietei funciare de la 1 ianuarie 2014, ministrul spune ca 'nu putem sa ridicam aceasta interdictie' (a vanzarilor de terenuri catre cetatenii straini si dupa finele anului 2013 – n.r.). Constantin anunta ca va incerca sa prelungeasca termenul de intedictie, dar ca nu stie daca va reusi, termenul in vigoare fiind impus prin Tratatul de aderare la UE.

Ministrul considera ca 'trebuie sprijinita comasarea terenurilor, astfel ca valoarea acestora sa fie mai mare. Cu cat este mai faramitat terenul, cu atat valoreaza mai putin, iar comasarea va duce la obtinerea unui pret mai mare, in eventualitatea vanzarii catre cetateni straini. Avem nevoie de investitori, dar sa nu vina si sa profite oarecum de aceasta slabiciune si sa mearga pe o posibila speculatie pe aceasta piata'.

Constantin schimba conducerea autoritatii de pescuit si cere verificari la ADS

Dupa demisia presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Bogdan George Ilea, si vicepresedintele agentiei, Adrian Dida, au demisionat, ministrul Agriculturii a cerut si demisia conducerii autoritatii pentru pescuit, din cauza problemelor problemele intampinate de Romania in gestionarea Programului Operational pentru Pescuit. 'Au fost identificate erori in procesul de selectie a proiectelor, pe de o parte, iar pe de alta parte deficiente in separarea functiilor in cadrul autoritatii de management', a spus Constantin, adaugand ca din aceste motive, Romania risca suspendarea platilor pe Programul Operational pentru Pescuit, din 13 iulie. Programul aduce in Romania peste 300 de milioane de euro, iar pana in prezent s-au facut plati de 60 de milioane de euro proiectele depuse catre beneficiari.

In privinta ADS, Constantin a precizat ca Agentia are de incasat redevente in suma de 375 de milioane de lei, iar in perioada urmatoare se vor cauta solutii pentru recuperarea banilor. 'Ma gandesc chiar si la o solutie de externalizare a serviciilor juridice de la ADS, poate in urma unui misiuni de audit sau de control al activitatii agentiei, astfel incat cel care va reprezenta interesele juridice sa recupereze, probabil cu o taxa de succes, creantele pe care le avem in momentul de fata", a spus ministrul. Instituirea unui control la ADS a fost anuntata de premierul Victor Ponta, la finalul sedintei de Guvern de azi.

×