x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță fără aglomerație. Locuri liniștite din România, de vizitat în această vară

Vacanță fără aglomerație. Locuri liniștite din România, de vizitat în această vară

de Redacția Jurnalul    |    24 Iul 2024   •   17:30
Vacanță fără aglomerație. Locuri liniștite din România, de vizitat în această vară
Sursa foto: Shutterstock.com

Vara este anotimpul vacanțelor însă acestea pot fi mai puțin plăcute dacă alegi locuri aglomerate.

Din fericire, există câteva zone liniștite din țara noastră, ideale pentru un concediu cu familia sau prietenii. 

Gura Portiței, Tulcea

Gura Portiței se află pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și limanul Golovița, din Delta Dunării, făcând parte din comuna Jurilovca.

Inițial sat pescăresc și cherhana, Gura Portiței (Portița) este una dintre cele mai retrase (și încă relativ liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc. Accesul se face cu vaporașul, de la Jurilovca, Tulcea, dar cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Cheile Zărneștiului, Brașov

Prăpăstiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de o frumusețe aparte. Peisajele sunt uluitoare, indiferent de anotimp.

Cheile Zărneștiului se află în Parcul Național Piatra Craiului, județul Brașov. Accesul se face cel mai ușor prin orașul Zărnești: strada Râului – Valea Prăpăstiilor.

Satul Berzasca, Caraș-Severin

Satul Berzeasca din Clisura Dunării este locul perfect în care poți să îți petreci concediul de vară. Comuna se află în apropierea Parcului Natural Porțile de Fier.

Plaja Perișor, Tulcea

Plaja Perișor se află printre ultimele plaje sălbatice din Europa, un țărm îngust al Mării Negre - cu o lățime de doar câțiva metri, acoperit cu nisip albicios și dur și depozite impresionante de scoici de diferite dimensiuni.

Plaja Perișor este situată între două zone protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării, interzise vizitatorilor și turismului: Sacalin-Zătoane și Periteașca-Leahova.

Accesul la Plaja Perișor se face cu bărcile prin canalele Deltei Dunării și este monitorizat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru a se asigura respectarea regulilor de vizitare a zonei.

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Aflat în județul Brăila, parcul a fost înființat în anul 2000 pe o suprafață de peste 24.000 de hectare. Este una dintre zonele avifaunistice de importanță internațională de pe teritoriul României, fiind printre ultimele areale de pe Dunăre unde fluviul curge liber, fără a fi îndiguit. Parcul este format din 7 insule și ostroave și 52 de lacuri.

Accesul în parc se face doar pe apă, prin traversarea cu barca a unuia dintre brațele Dunării, iar vizitarea se poate face pe unul dintre cele 15 trasee turistice, atât pe apă cât și pe uscat. Ecosistemele sunt de două tipuri: terestre (păduri, tufărișuri, pajiști) și acvatice (bălți, mlaștini, zone inundate). Aceste zone variază în funcție de perioadele de inundație sau de secetă existente de-a lungul anului, oferind un peisaj interesant și dinamic.

Parcul Natural Lunca Mureşului

Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de la Arad pâna la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureș. Are o suprafaţă de 17.455 ha şi include zona îndiguită a Mureşului; este o zonă inundabilă (o inundaţie la fiecare trei ani) situată între digurile construite pe fiecare parte a râului şi între terasele înalte ale aceluiaşi râu.

În Rezervația naturală Prundul Mare se află și o baltă cu nuferi.

Movila lui Burcel, Miclești Vaslui

În această zonă se găsesc situl istoric Movila lui Burcel și Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Rezervația Naturală Movilă lui Burcel se întinde pe o suprafață de 12 hectare, iar în anul 2000 a devenit arie protejată, prin Legea.5 din 6 martie 2000, care face referire la aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate.

Acest plan de amenajare cuprinde o zonă de deal și pajiști bogate care au o importanță deosebită din punct de vedere botanic, datorită numeroaselor specii de flori rare care se găsesc aici, potrivit a1.ro.

×