x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul italian al Protecţiei Sociale izbucneşte în plâns când anunţă că pensiile nu vor mai fi indexate (VIDEO)

Ministrul italian al Protecţiei Sociale izbucneşte în plâns când anunţă că pensiile nu vor mai fi indexate (VIDEO)

de Robert Veress    |    05 Dec 2011   •   13:44
Ministrul italian al Protecţiei Sociale izbucneşte în plâns când anunţă că pensiile nu vor mai fi indexate (VIDEO)

Diferenta neta de atitudine intre noul Guvern de la Roma si Guvernul Berlusconi. Diferenta si mai mare intre Guvernul Mario Monti si Guvernul Emil Boc. Elsa Fornero, ministrul italian al Protectiei Sociale nu si-a putut duce la capat explicatiile referitoare la necesitatea reformarii sistemului de pensii, fiind podidita de un acces incontrolabil de plans in momentul in care a ajuns la cuvantul 'sacrificiu', informeaza The Telegraph.

Fornero a vorbit despre faptul ca guvernul nu va putea suporta decat indexarea pensiilor mici. Pensia medie in Italia este de peste 1.100 de euro, in timp ce pensia medie in Romania este sub 200 de euro. In Romania, nicio pensie nu va mai fi indexata, iar cei cu pensii mai mari de 740 de lei vor fi obligati la o noua cheltuiala, de 50 de lei lunar (in medie), odata cu introducerea coplatii.

Italia a adoptat un set de masuri de austeritate care se considera ca vor reduce cheltuielile publice cu 30 de miliarde de euro.

Varsta medie de pensionare va creste cu doi ani, pana in 2018, ajungand la 66 de ani. 'Nicio reforma nu va putea aduce venituri suplimentare pensionarilor in anul implementarii ei, nici in anul urmator, pentru ca e vorba de un mecanism urias, de lunga durata, care conecteaza generatiile intre ele. De aceea, ne vedem nevoiti sa cerem -iar acest lucru ne costa enorm in plan psihologic-, trebuie sa cerem un sacri...', a declarat ministrul Fornero, neputand pronunta intreg cuvantul 'psihologic'. Dupa cateva secunde, premierul Monti a intervenit: 'Cred ca doamna ministru a dorit sa spuna sacrificiu...'. Apoi, a continuat, precizand ca 'Sacrificiul consta in faptul ca am fost obligati sa taiem indexarile de pensii. Dar, am reusit sa salvam de la aceasta masura pensiile mici'.

In aceeasi conferinta in care anunta, anul trecut, taierile de salarii si de pensii, presedintele Traian Basescu a emis una dintre binecunoscutele sale hahaieli. Putin mai tarziu, Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc a declarat 'Suntem niste tampiti, daca nu taiem'.

Pana la urma, pensiile nu au fost taiate direct, ci prin cresterea TVA a fost scazuta valoarea lor de cumparare. Iar de la anul, pensiile nu vor va fi indexate cu rata inflatiei.

Chiar si cancelarul Germaniei, Angela Merkel a dat Romania ca exemplu de curba de sacrificiu, ceea ce inseamna ca, la nivel european, este deja de notorietate ca romanii au fost cei mai afectati de taierile de venituri.

×