x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mircea Geoană: "Marile bănci îşi retrag banii din România"

Mircea Geoană: "Marile bănci îşi retrag banii din România"

30 Ian 2009   •   00:00

Mircea Geoană, preşedintele PSD, care deţine şi funcţiile de preşedinte al Senatului şi vicepreşedinte al CSAT, a declarat, miercuri seară, într-o emisiune B1 TV, că marile bănci care au filiale în România îşi retrag sursele de finanţare către băncile-mamă. Al doilea om în stat susţine că aceste repatrieri de profit se fac prin intermediul off-shore-urilor.



Geoană a adăugat că Guvernul României ar trebui să discute cu oficialii Austriei şi Franţei pentru a opri acest fenomen. "Am vorbit cu câţiva ambasadori străini, inclusiv cu ambasadorul austriac, pentru că Austria este o ţară care deţine în economia românească şi principala bancă, şi principala companie de energie." a spus preşedintele senatului." Băncile-mamă, în acest moment, îşi retrag sursele de finanţare către banca de acasă, se consolidează acasă." a adăugat Geoană.

În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere cu aceste bănci, firmele româneşti se vor sufoca, este de părere Mircea Geoană. "Nu pot să le spun să vină cu bani de acasă, dar poate găsim împreună un pachet, împreună cu BNR, cu băncile comerciale din România, cu factorul politic european, care are şi el o influenţă asupra băncilor respective, şi să ne apucăm să credităm economia reală, pentru că principala problemă dincolo de buget, dincolo de presiunea socială, este că în acest moment nu mai există credit în economia reală din România. Şi se sufocă firmele acestea. Trebuie să le salvăm cu orice preţ"

Retragerea banilor de către marile bănci de pe piaţa românească a fost discutată şi în timpul guvernului Tăriceanu. Daniel Chiţoiu, fostul preşedinte al ANAF, a declarat pentru Cotidianul:"Anul trecut în octombrie eu am avertizat că marile bănci au sistat finanţările către România, au tăiat liniile de credit, ca să se protejeze, acest lucru resimţindu-se în reducerea activităţii economice în România, prin reacţie în lanţ, şi că se va ajunge la căderea economică. Nimeni nu m-a ascultat atunci, pentru că era campanie electorală"

Reprezentanţii Băncii Naţionale susţin că, în acest moment, în România, nu există bănci care să lucreze prin firme off-shore. "Au existat două bănci care au făcut aşa ceva în trecut şi li s-a ridicat licenţa. BNR nu poate admite asemenea riscuri", a declarat şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Băcile române despre care vorbea Cinteză sunt Banca Turco-Română şi Nova Bank.
antena3.ro

×
Subiecte în articol: economic romania bănci