x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modificări importante la alocațiile de stat pentru copii. Care este beneficiul pentru părinți

Modificări importante la alocațiile de stat pentru copii. Care este beneficiul pentru părinți

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2023   •   10:00
Modificări importante la alocațiile de stat pentru copii. Care este beneficiul pentru părinți
Sursa foto: Unsplash.com

Proiectul de lege privind dreptul la primirea alocației de stat pentru copii din prima zi de viață a copilului a fost adoptat, pe 13 martie, de Senat.

Acesta modifică Legea  61/1993 care prevede că alocația se achită din luna următoare celei în care s-a născut copilul.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, se arată în proiect.

În expunerea de motive se mai arată că „beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani cu asistentă care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”. 

Documentul a fost inițiat de USR iar Senatul este primul for sesizat astfel că actul normativ urmează să fie votat și în Camera Deputaților. 

×
Subiecte în articol: alocatie copii usr senat parinti