x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Morgan Stanley:Fondurile de la FMI nu sunt suficiente dacă băncile îşi retrag banii

Morgan Stanley:Fondurile de la FMI nu sunt suficiente dacă băncile îşi retrag banii

19 Dec 2011   •   14:56

Acordul preventiv ar putea fi insuficient in cazul unei retrageri masive a bancilor din Romania

Fondurile de aproximativ 5,4 miliarde de euro ale liniei preventive de imprumut pe care Romania o are de la FMI ar putea fi insuficiente in cazul unei retrageri masive a bancilor europene din tara, potrivit unei analize a Morgan Stanley, citata de Bloomberg. Totusi, grupul financiar american considera improbabil un astfel de scenariu in regiune.

"Continuam sa consideram ca nu exista motive pentru o retragere «big bang» din regiune. Pentru banci, in principal, credem ca implicarea FMI si a Comisiei Europene in oricare tara in Europa Centrala si de Est ar fi incurajatoare in mod deosebit", se arata in nota pentru investitori.

Analistii Morgan Stanley spun ca o retragere a bancilor ar putea determina mai multe tari din Europa de Est, nu numai Romania, sa apeleze la FMI. Mai mult, acestia recomanda tarilor care nu au acorduri cu FMI sa negocieze pachete de ajutor financiar de la Fond in cazul unei acutizari a retragerii de fonduri de catre bancile occidentale.

Europa de Est, unde institutiile de credit din Vest controleaza circa 80% din sectorul bancar, risca un deficit de finantare in contextul in care bancile-mama sunt afectate de deteriorarea calitatii portofoliilor de imprumuturi si de incetinirea cresterii economice.

Iesirile de capital ar exacerba criza creditelor in regiune si ar lovi cererea interna. Bancile occidentale au imprumutat 139 de miliarde de euro Europei de Est, estimeaza Morgan Stanley.

×