x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocieri pe modificarea Codului Fiscal

Negocieri pe modificarea Codului Fiscal

19 Mai 2004   •   00:00

Oamenii de afaceri doresc extinderea neimpozitarii profitului reinvestit si la alte achizitii in afara celor din tehnologie. Desi constructia unei hale genereaza dezvoltare, acum, propunerea Finantelor nu prevede ca aceasta investitie sa se poata face din profitul reinvestit.

DANIELA IVAN

Intreprinzatorii mici si mijlocii cer Ministerului Finantelor Publice sa extinda prevederile privind neimpozitarea profitului reinvestit la toate tipurile de investitii. „Structura economiei e foarte diversa. Avem multe categorii de firme, diverse grade de dotare cu active si cred ca e bine sa cream tot felul de investitii, inclusiv in hale industriale", a afirmat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). El a explicat ca Finantele au in vedere neimpozitarea profitului numai pentru o paleta foarte redusa de investitii, respectiv pentru achizitiile de masini, utilaje si instalatii de lucru, computere si echipamente periferice.

Nemultumirile investitorilor

Reprezentantii capitalului autohton spun ca interesul national este ca toate firmele sa poata sa investeasca profitul, decat sa-l ascunda. „Sunt foarte suparat pentru ca eu ma lupt de zece ani sa-mi realizez obiectivele si planul de afaceri si nu reusesc, deoarece impozitul pe profit vine ca un tavalug si mereu sunt subfinantat", spune Florin Parvu, om de afaceri si vicepresedintele CNIPMMR. El a adaugat ca potrivit afacerii pe care o are vrea sa-si reinvesteasca profitul in extinderea unui magazin. „Ce daca torn betoane, ma extind. Ce daca mai construiesc un sediu, ce daca mai ridic un etaj, nu generez o alta afacere? De ce nu pot sa beneficiez de reducerea profitului pe care-l investesc?", a intrebat Parvu.

E nevoie de capitalizare

Conform statisticilor, o firma mica si mijlocie din tara noastra are de sapte ori mai putin capital decat o firma similara din Uniunea Europeana. „Cand vom intra in Uniunea Europeana, firmele noastre se vor lupta cu firme care fabrica aceleasi produse si care au de sapte ori mai mult capital", a explicat Nicolescu. Oamenii de afaceri au solicitat Finantelor sa permita neimpozitarea profitului reinvestit pentru a mai recupera din decalajul care exista.

Finantele analizeaza

Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a opinat ca este greu de acceptat ca tot profitul obtinut de o firma sa ramana la latitudinea intreprinzatorului. „Asta ar insemna sa introducem cota zero la impozitul pe profit", a spus reprezentantul Finantelor. Manolescu a adaugat ca ministerul este deschis pentru a discuta o extindere a neimpozitarii profitului pentru hale industriale sau alte destinatii productive, insa nu a declarat ferm ca aceste propuneri vor fi cuprinse in noua varianta de Cod Fiscal. Ea a mai precizat ca in doua saptamani va fi luata o decizie, deoarece noul Cod va pleca in Parlament.
×
Subiecte în articol: economic