x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi nu măsluim datele

Noi nu măsluim datele

de Daniela Ivan    |    04 Mar 2010   •   00:00
Noi nu măsluim datele
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

România nu mistifică datele statistice, aşa cum a făcut Grecia, şi orice încercare de a compara ceea ce s-a întâmplat în cele două ţări este "cel puţin răuvoitoare", spune ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.



Ministrul de Finanţe a explicat că diferenţele dintre datele statistice ale instituţiilor româneşti şi cele ale sistemului european Eurostat pentru ţara noastră rezultă din modalităţile diferite de calcul.

"România nu mistifică date statistice. Datele furnizate de Ministerul Finanţelor sunt cele pe care le avem la momentul la care facem comunicarea, iar ele sunt corectate pe parcursul anului, în conformitate cu standardele statistice europene. România nu a avut niciodată vreo problemă cu Eurostatul vizavi de datele statistice publicate. Nu există nici un fel de eroare, de intenţie de mistificare a datelor statistice", a arătat Vlădescu.

REVIZUIREA PIB
Institutul Naţional de Statistică (INS) a estimat miercuri PIB-ul României la 491,273 miliarde de lei, în condiţiile în care o proiecţie anterioară a autorităţilor române avansa cifre de 505,5 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 7,4% din PIB pentru anul 2009, deoarece PIB exprimat de INS în termeni nominali a fost inferior celui prevăzut. Revizuirea nu va constitui însă o încălcare a Acordului cu FMI, care prevedea o ţintă de deficit de 36,5 miliarde de lei.

Vlădescu a precizat că pentru 2008 primele estimări ale PIB-ului au fost de 504 miliarde de lei, dar datele semidefinitive sunt de 514,7 miliarde de lei, iar cifrele definitive pentru anul 2008 urmează să fie disponibile în cursul anului 2010. Ţintele de deficit bugetar convenite cu FMI pentru anul 2009 au fost stabilite în termeni nominali, la suma de 36,5 miliarde de lei, ţintă care a fost îndeplinită de România.

"În ceea ce priveşte modul cum se reflectă aceasta în deficitul bugetar al anului 2009 şi în relaţia noastră cu FMI, în scrisoarea de intenţie cu Fondul avem un deficit stabilit în termeni nominali de 36,5 miliarde de lei, ţintă de deficit care a fost atinsă", a mai spus ministrul.

×
Subiecte în articol: economic