x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi scumpiri la facturile de energie. Cu cât vor plăti mai mult consumatorii pentru gaze

Noi scumpiri la facturile de energie. Cu cât vor plăti mai mult consumatorii pentru gaze

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   15:00
Noi scumpiri la facturile de energie. Cu cât vor plăti mai mult consumatorii pentru gaze

Noi scumpiri la facturile de energie vor fi aplicate de la 1 aprilie 2023, după ce ANRE a majorat tarifele de distribuție.

În timp ce prețurile la electricitate au fost compensate, cele de gaze naturale vor crește. 

"ANRE, în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică. 

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane, care sunt stabilite în Ordonanța 27, pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic", a explicat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Majorări de la 1 aprilie 2023

Aceste majorări de tarife la gaze vor fi aplicate de la 1 aprilie 2023.

"Ordonanța 27, care plafonează prețurile la energia electrică și gazele naturale, și a fost aprobată în martie anul trecut, conține o prevedere conform căreia, pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023, aceste tarife au fost înghețate și, în această perioadă, nu s-au modificat.

Aceeași ordonanță de urgență obligă autoritatea să facă o ajustare a acestor tarife începând cu data de 1 aprilie 2023, deci intră în vigoare practic începând de mâine", a explicat vicepreședintele ANRE.

Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză potrivit căreia facturile la gaze vor fi mai mari. Consumatorii casnici vor plăti în plus cu circa 5%. 

 

 

×
Subiecte în articol: facturi energie scumpiri anre zoltan nagy gaze