x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi scumpiri pentru români. Ce trebuie să știi atunci când mergi la cumpărături

Noi scumpiri pentru români. Ce trebuie să știi atunci când mergi la cumpărături

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2023   •   15:40
Noi scumpiri pentru români. Ce trebuie să știi atunci când mergi la cumpărături
Sursa foto: Hepta

Sistemul de returnare și reciclare începe la 1 decembrie 2023, astfel încât consumatorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar.

Pentru fiecare sticlă cumpărată, cumpărătorii vor plăti cu 50 de bani în plus. Aceștia vor fi restituți atunci când este returnat recipientul. 

Prin urmare, românii vor plăti 0,50 RON garanție atunci când cumpără băuturi îmbuteliate, precum apă, băuturi alcoolice sau băuturi răcoritoare. 

Acest sistem se aplică ambalajelor confecționate din plastic, metal ori sticlă. 

După golirea ambalajului, clienții îl pot returna la unul dintre punctele organizate de către comercianți în magazine, practic, în toate magazinele din România, potrivit antena3CNN.

Cei 0,50 RON sunt astfel returnați către client fără a fi necesară prezentarea unui bon fiscal ori ca respectivul produs să se regăsească pe rafturile magazinelor sau să fi fost cumpărat de acolo. 

Acesta este sistemul de garanție-returnare lansat astăzi și este considerat a fi esențial pentru îndeplinirea țintelor pe care România și le-a asumat în fața  UE. 

Aproape 7 miliarde de PET-uri urmează a fi anual reciclate prin intermediul programului, ceea ce înseamnă că România va fi pe locul doi în Europa.

×