x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nota de plată a celor 2,3 miliarde de euro

Nota de plată a celor 2,3 miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    23 Feb 2010   •   00:00

Acordarea tranşelor III şi IV din împrumutul cu FMI se traduce prin disponibilizări, şomaj, îngheţarea tuturor salariilor bugetarilor cu excepţia salariului minim, a pensiilor, mai puţin a celei sociale. Pentru încadrarea în deficitul negociat cu Fondul, Finanţele s-au mai obligat să reducă de trei ori stocul de arierate (datorii vechi) pe care companiile le au la stat. Una peste alta, autorităţile române s-au angajat să reducă cu peste 10 miliarde de lei în 2010 deficitul bugetului general consolidat.



Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări din sectorul public. Totodată a promis să îngheţe toate s salariile bugetarilor cu excepţia salariilor minime (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), să înlocuiască doar un angajat din 7 care părăsesc sistemul public şi să reducă plata orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB).Totodată, autorităţile române au promis că vor obţine economii şi din aplicarea legii pensiilor, datorită unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate. Asta ar însemna economii echivalente cu 0,1% din PIB. Toate acestea sunt angajamente ferme incluse în scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de agenţia Mediafax.


Deficit de 5,9%
"Bugetul pe anul 2010 îşi propune să realizeze un deficit fiscal de 5,9% din PIB. Aceasta presupune o ajustare de 2% din PIB în termeni structurali. După cum se anticipa în septembrie, majoritatea măsurilor menite să ducă la acest deficit vor fi pe partea de cheltuieli (aproximativ 80% din ajustarea totală faţă de proiecţia de bază)", se arată în scrisoarea de intenţie. Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenită de Guvern cu FMI este de 31,9 miliarde lei, din care cea mai mare parte va fi realizat în ultimul trimestru, în condiţiile unor venituri cumulate de 161,8 miliarde lei şi a unor cheltuieli curente primare de 131,3 miliarde lei. Concret, Guvernul s-a angajat să reducă cu 10 miliarde de lei deficitul bugetar, prin aceste măsuri.

Arieratele reduse
Arieratele statului trebuie să scadă în acest an de la 1,5 miliarde lei la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obţinută de Mediafax. Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat în noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei şi se estimează că la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decât ţinta convenită de autorităţiile române cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). De altfel, România a obţinut săptămâna trecută de la Consiliul Director al FMI derogare de la acest criteriu de performanţă, odată cu aprobarea tranşelor a treia şi a patra din cadrul acordului de împrumut care însumează 2,3 miliarde euro."Vom rambursa două treimi din stocul restant de arierate până la finele lui 2010, eliminarea integrală a arieratelor fiind acum planificată pentru finele lunii aprilie 2011. Solicităm o re-etapizare a criteriului de performanţă respectiv, care să reflecte acest obiectiv mai realist", se arată în document.Noul calendar privind ţintele de arierate stabileşte reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.


Companii monitorizate
Guvernul şi FMI au convenit şi un grafic de limitare în 2010 a pierderilor fără subvenţii, taxe şi dobânzi, pentru cele zece companii de stat monitorizate, până la 1,3 miliarde lei la finele lunii martie şi la 2,6 miliarde lei la sfârşitul lunii iunie. "Se va stabili o ţintă indicativă trimestrială pentru 2010 pentru soldul agregat operaţional (EBIT-eranings before interest and tax-câştiguri înainte de dobânzi şi impozite şi taxe), exclusiv subvenţii. Datele vor fi furnizate împreună cu rezultatele operaţionale de către companie. Ţintele pentru finele lunii martie 2010 şi finele lunii iunie 2010 vor fi - 1.381 milioane lei şi, respectiv, -2.619 milioane lei", se arată în scrisoarea de intenţie. Lista companiilor cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

×
Subiecte în articol: redactie