x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua legumă din România. A fost dezvoltată la Buzău și are multe beneficii pentru sănătate

Noua legumă din România. A fost dezvoltată la Buzău și are multe beneficii pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2024   •   17:00
Noua legumă din România. A fost dezvoltată la Buzău și are multe beneficii pentru sănătate

O nouă legumă a fost omologată la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău și are numeroase beneficii pentru sănătate. 

Cererile pentru aceste răsaduri au depășit așteptările, iar unitatea de la Buzău va dubla producția pentru a face față solicitărilor. 

Soiul a primit numele Ovidia, după numele celei mai tinere cercetătoare din stațiune. Este un soi de roşii omologat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, şi anume tomata tip banană.

Tomata-banană este de culoare galbenă și are forma alungită. 

Cercetătorii la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare.  Dintre acestea, tomatele Ovidia au devenit din ce în ce mai apreciate atât pentru forma, cât și pentru gustul lor.

Beneficii pentru sănătate

Roșiile tip banană sunt foarte ușor de cultivat, atât în sere cât și în aer liber, și pot ajunge la o producție de până la trei kilograme pentru fiecare plantă.

Acest soi de roşii a fost recompensat cu un premiu la Congresul Societății Române a Horticultorilor.

"Pentru că eu venisem recent în unitate la momentul respectiv, au hotărât să dea tomatelor numele de Ovidia. 

Tomatele galbene au o concentrație crescută de naringenină, un puternic antiinflamator și antioxidant", explică Ovidia Agapie, cercetător.

Tomatele roșii sunt adesea lăudate pentru conținutul lor bogat de licopen, un puternic antioxidant, îsă și tomatele galbene oferă propriul lor set unic de beneficii pentru sănătate, datorită diversității compușilor fitochimici, potrivit adevarul.ro.

×