x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu mai trecem la euro în 2015?

Nu mai trecem la euro în 2015?

04 Ian 2011   •   19:50

Trecerea la euro în 2015 ar putea fi amânată din motive care ţin de ineficienţa restructurării sistemului bugetar. România are nevoie de implementarea de reforme “mai profunde” în aria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura încă unu-doi ani, ceea ce va duce la întârzierea adoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. “Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesită reforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi ale ocupării în sectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat în această direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an ? poate doi ani ? pentru a implementa aceste reforme. Astfel, întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să se modifice corespunzător”, a spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale consideră că România îşi va “netezi singură drumul” spre zona euro dacă, în continuare, va câştiga o mai mare credibilitate, va convinge autorităţile europene că adoptă măsuri bune, că dovedeşte seriozitate în îndeplinirea lor întocmai şi că, totodată, acţionează concret pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.

El a subliniat că exigenţele vor fi mai mari şi condiţiile mai aspre în urma recentelor dezbateri din Uniunea Europeană, accentuării temerilor legate de euro şi de zona euro.

“Dar ne-am obişnuit deja ca visul nostru european să treacă prin examene extrem de riguroase şi de dure. (...) Trebuie să înţelegem, aşadar, că Uniunea Europeană nu ne aşterne dinainte un covor din petale de trandafir. Drumul e greu, dar o altă şansă de a ieşi din actualele dificultăţi nu avem”, a continuat Isărescu. El a mai opinat că determinarea României pentru intrarea în zona euro reflectă şi încrederea în proiectul euro, care se manifestă într-o perioadă în care datoriile publice şi deficitele celor mai multe ţări din zona euro sunt nesustenabile.

×