x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oligarhii ucraineni l-au invins pe Mittal

Oligarhii ucraineni l-au invins pe Mittal

16 Iun 2004   •   00:00

Doi puternici oligarhi ucraineni, Viktor Pintciuk si Rinat Ahmetov, au reusit sa castige o controversata licitatie vizand achizitionarea a 93% dintre actiunile celei mai mari otelarii din Ucraina, Krivorijstal, relateaza AFP.

MARINA CONSTANTINOIU

Uniunea Investitorilor din Metalurgie a oferit 800 de milioane de dolari, o suma-record pentru Ucraina, pentru achizitionarea acestui combinat. Suma este cu 89 de milioane de dolari mai mare decat pretul minim fixat de stat, a declarat presei presedintele Fondului Bunurilor Statului, Mihailo Cetcetov.

ARMATA DE ANGAJATI. Combinatul Krivorijstal, situat in regiunea Dnipropetrovsk, din estul Ucrainei, are 56.000 de angajati si asigura 20% din productia de otel a Ucrainei. In 2003, combinatul a declarat incasari de 1,5 miliarde de dolari.

OFERTANTI. Al doilea producator de otel - ca importanta - din Rusia, Severstal, care s-a asociat cu grupul european Arcelor, pana ca acesta din urma sa renunte si sa se retraga, oferise 1,2 miliarde de dolari. Oferta nu raspundea insa conditiilor impuse de Fondurile Bunurilor Statului, pentru a putea prelua Krivorijstal. Aceeasi situatie s-a inregistrat si cu oferta comuna a grupului anglo-indian LNM (detinut de Lakshmi Mittal, proprietar al SIDEX Galati) si al grupului american US Steel si cea a "numarului unu" in materie de producatori de otel din Rusia, EvraHolding. Doar candidaturile Uniunii Investitorilor si a altui grup ucrainean raspundeau criteriilor stabilite de Fondurile Bunurilor Statului.

PROBLEME. Conditiile licitatiei au fost criticate de numerosi experti, care le apreciau drept discriminatorii pentru grupurile straine. Una dintre conditiile impuse participantilor era de a fi produs in Ucraina in cursul ultimilor trei ani un milion de tone de cocs si doua milioane de tone de produse laminate, ceea ce elimina, de facto, firmele straine, sustine ziarul online Ukrainska Pravda.

Opozitia parlamentara a incercat, fara succes, sa impiedice aceasta vanzare, acuzand Guvernul ca da unul dintre cele mai importante combinate unor "oligarhi" ucraineni apropiati puterii. Si asta, cu cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale, care ar putea aduce opozitia la putere!

Pintciuk, ginerele lui Kucima

Viktor Pintciuk, care detine controlul asupra mai multor combinate metalurgice si companii media, este nimeni altul decat ginerele presedintelui Ucrainei, Leonid Kucima. Cat despre Rinat Ahmetov, aici lucrurile sunt si mai clare: este omul cel mai bogat din Ucraina. Si se afla in fruntea puternicului clan politico-financiar al regiunii industriale Donetk (din estul Ucrainei). Kucima, a carui reputatie a fost "sifonata" mult in ultimii ani din cauza mai multor scandaluri, a dat asigurari ca anul acesta va parasi puterea.
×
Subiecte în articol: economic