x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Omniasig preia AGI

Omniasig preia AGI

05 Aug 2004   •   00:00

Omniasig a lansat, recent, o oferta publica de cumparare a 9,11% din actiunile societatii de asigurare AGI Romania, tinzand sa-si mareasca pachetul pana la 50,2% din capitalul social.

Oferta se deruleaza pana la 19 august. Compania detine deja 40,892% din actiunile AGI, Arab German Insurance Co. Limassol si Rivta Handlsges Mbh Viena, avand 18,9%, respectiv 18,2%. UNCAR (Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc) mai are doar 7,167%, din cele peste 30% detinute acum patru ani. Printre actionarii de atunci se numarau patru din cele cinci SIF-uri, Roinvest Construct SA, Contrasimenx SA, Fundatia Familiei Menachem II, Elias si Bazac Ion. Potrivit site-ului 1asig.ro, numai Ion Bazac, recent numit secretar de stat la Ministerul Sanatatii, si SIF Muntenia si-au conservat pachete nesemnificative de 4,27%, respectiv 2,65%. Omniasig este controlata de TBI Holding Company Services NV (70,71%) si de Grupul BCR (BCR, Financiara SA) cu 21,83%.

SURSE. Pentru cumpararea actiunilor Omniasig foloseste fonduri proprii in valoare de 11,9 miliarde lei si, conform prospectului de oferta, intentioneaza sa continue dezvoltarea AGI printr-un "management omogen". In 2003, Omniasig a fost a patra mare societate de asigurari din Romania, dupa totalul veniturilor din prime de asigurare subscrise (brute), cu 2.121,61 miliarde lei. Volumul pietei a fost de 26.738,16 miliarde lei (711,96 milioane euro).

AGI Romania (inca) este controlata de omul de afaceri Fathi Taher. Oferta de cumparare reprezinta, pe de o parte, satisfacerea dispozitiei legale care, la depasirea pragului de 33%, obliga Omniasig sa se adreseze tuturor actionarilor. Pe de alta parte, oferta este o buna ocazie pentru ceilalti doi mari actionari mai vechi sa-si cedeze din detineri, respectiv din locurile in consiliul de administratie, unde Omniasig ocupa deja trei din sapte. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic Omniasig