Sistarea activităţii combinatului chimic a afectat şi activitatea societăţilor cu care Azomureş avea contracte. Doar CFR înregistrează o pierdere de 1,6 milioane de euro lunar după oprirea activităţii Azomureş.
Închiderea Azomureş a paralizat economia oraşului Târgu-Mureş
Oprirea activităţii Combinatului chimic Azomureş la începutul acestei luni a atins deja şi celelalte domenii de activitate care aveau legătură directă sau indirectă cu societatea. Reprezentanţii sindicatului CNSL Frăţia au arătat că impactul dispariţiei celor 2.600 de locuri de muncă asupra AJOFM înseamnă o pierdere de 72.520 de lei lunar, bani care se încasau cu titlu de contribuţie pentru fondul de şomaj.
Se adaugă pierderile lunare de la Casa Judeţeană de Pensii (1,2 milioane de lei), CAS (478.000 de lei) şi ITM (10.200 de lei). Taxele şi impozitele datorate se reduc şi ele, motiv pentru care Primăria va trebui să îşi recalculeze cheltuielile din unele sectoare. Direct afectat este transportul pe calea ferată, mai ales că 70% din activitatea de transport din zonă era desfăşurată de Azomureş, care plătea lunar 1,6 milioane de euro doar CFR-ului.
EFECTE ÎN SERIE
Şi transportul local este afectat, societatea de transport în comun înregistrând pierderi de zece procente din cauza reducerii numărului de abonaţi. Potrivit reprezentanţilor sindicatului, de suferit are şi SC Electrica, societate care nu va mai primi cele 1,6 milioane de euro lunar. Aceştia au mai calculat că de pe piaţă ar dispărea 1,3 milioane de lei lunar, reprezentând salariile angajaţilor, sumă ce va avea impact asupra tuturor sectoarelor de activitate.
Călin Cociş, preşedintele CNSLR Frăţia, filiala Mureş, a venit şi cu soluţii care ar putea scoate combinatul din criză: "Este nevoie de aplicarea urgentă a unui sistem de subvenţionare a producătorilor agricoli, axat strict pe achiziţionarea de îngrăşăminte chimice, care să ducă la epuizarea stocurilor existente (circa 170.000 de tone), ceea ce reprezintă circa 20% din necesarul de îngrăşăminte chimice pentru terenurile aflate în circuitul agricol al României". Cociş a subliniat însă că această măsură ar rezola doar pe moment situaţia societăţii, după care va fi nevoie de programe concrete pentru relansarea agriculturii.
Citește pe Antena3.ro