x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Opt din zece parfumuri, false

Opt din zece parfumuri, false

20 Sep 2004   •   00:00

EVENIMENT

Peste 80% din parfumurile care se comercializeaza in Romania sunt contrafacute. Marfa originala se gaseste in magazinele de lux, autorizate de catre producatori. In rest, se vand numai falsuri.
DANIELA IVAN

"Opt din zece sticle de parfum sunt false", a declarat Gabriel Turcu, presedintele Asociatiei Anti-Contrafacere React, prezent la Iasi la un seminar organizat de Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor. Falsurile se comercializeaza peste tot: in angrouri, in magazinele mari, in centre comerciale, pe strada, in piete. "Sunt foarte greu de depistat. Arata foarte bine si miros la fel ca originalul. Singura deosebire este ca mireasma dispare mult mai repede", a explicat Turcu. Falsurile vin in general din Turcia si Grecia si intra in tara fara probleme.

LEGISLATIE GREOAIE. In fata acestui flagel, marii producatori din domeniu s-au sesizat si au facut cereri de interventie catre Autoritatea Vamala pentru a opri falsurile la intrarea in tara. "In aceasta saptamana am depus 60 de cereri de marci de parfumuri. S-a acoperit tot ce inseamna companii semnificative in domeniu", a spus Turcu. Pana acum firmele au evitat sa faca acest lucru din cauza garantiilor mari, egale cu valoarea marfii declarate in vama, pe care legea le solicita. In lipsa acestor cereri, Vama nu poate retine marfa contrafacuta. "Legislatia este greoaie si birocratica", a opinat Turcu.

MEDICAMENTE. "Au fost depistate mari cantitati de Toprin falsificat, medicament pentru afectini cardiovasculare, intrate pe piata romaneasca pe o filiera oficiala", a declarat Turcu. Si Antibiotice Iasi se confrunta cu un caz de contrafacere, prin aplicarea siglei Antibiotice pe un medicament veterinar.

FIRME FANTOMA

Marfa falsa trebuie sa capete o aparenta de legalitate. Pentru asta sunt folosite facturile fiscale achizitionate cu ajutorul firmelor fantoma. Insa exista suspiciuni ca traficantii incearca sa contrafaca chiar si facturile. Politistii de frontiera au depistat o factura suspecta cu care s-a achizitionat marfa de la o piata din Galati. "Cand s-a dat cu marcarul, hartia s-a innegrit in loc sa se inverzeasca. Asta ne-a dat de gandit. Ori se incearca contrafacerea facturilor, in sensul ca reteaua de contrabandisti a preluat substante existente in marcare si incearca sa gaseasca un reactiv care sa duca la inverzirea hartiei, ori factura a fost tinuta in conditii deosebite de umiditate", a explicat Marin Turica, seful serviciului Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere din Politia de Frontiera.
×
Subiecte în articol: economic