x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oxford Economics: Pandemia de gripă porcină poate ameninţa recuperarea economiei mondiale

Oxford Economics: Pandemia de gripă porcină poate ameninţa recuperarea economiei mondiale

17 Iul 2009   •   00:00

Pandemia de gripă porcină, care se extinde cu o viteză fără precedent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar putea submina şansele recuperării economiei mondiale în toamna lui 2009 şi ar putea cauza o perioadă de deflaţie, estimează compania britanică Oxford Economics, citată de AFP.



Oxford Economics, companie înfiinţată în 1981 în colaborare cu universitatea britanică Oxford pentru a oferi consultanţă în domeniul economic, a folosit, pentru a evalua pericolul reprezentat de pandemia de gripă porcină, date despre epidemii anterioare asemănătoare.

Raportul instituţiei britanice precizează că impactul economic şi social al gripei porcine este deocamdată "foarte mic", însă costurile pot deveni semnificative în cazul unei creşteri a numărului de cazuri.

Economiile asiatice şi-au revenit rapid după epidemia de gripă atipică SARS din 2003, dar, în "acest moment o destindere la fel de rapidă pare puţin probabilă", consideră specialiştii Oxford Economics, întrucât gripa porcină poate bloca acasă milioane de angajaţi, poate determina prăbuşirea consumului sau a veniturilor în ţările dependente de turism.

"Pierderea din punct de vedere al Produsului Intern Brut pentru o perioadă de şase luni de pandemie ar putea ajunge la 5% în Marea Britanie", în situaţia infectării a 30% din populaţie, se arată în raport.

Totodată, ca urmare a gripei porcine, Marea Britanie şi restul lumii ar putea intra în deflaţie, o profundă criză economică marcată de un declin general şi prelungit în valoare al bunurilor şi activelor, iar recuperarea economică ar putea fi întârziată cu doi ani, susţine compania britanică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial aproximativ 100.000 de persoane au fost contaminate cu virusul gripei porcine (A H1N1) în 137 de ţări şi teritorii, iar 440 de oameni au decedat în urma contactării virusului.
Mediafax 

×
Subiecte în articol: economic