x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paste pentru toate buzunarele

Paste pentru toate buzunarele

24 Mar 2004   •   00:00

Pentru vacanta de Pasti, romanii trebuie sa scoata din buzunar intre 50 si 500 de euro, in functie de locul unde vor sa petreaca Invierea Domnului.

Sarbatoarea Invierii Domnului se apropie, iar turistii care vor sa petreaca Pastele in tara sau in strainatate trebuie sa faca inca de pe acum rezervari pentru pachetele puse la bataie de agentiile de turism.

Romanii pot sa intampine Sfintele Pasti in locuri cu o semnificatie deosebita pentru aceasta sarbatoare. O mare parte dintre ofertele operatorilor turistici cuprind sejururi in apropierea manastirilor din nordul Moldovei: Gura Humorului, Voronet, Moldovita, Sucevita, Varatec sau Agapia. Pe aceste meleaguri pitoresti puteti petrece cateva zile in liniste, bucurandu-va de ospitalitatea oamenilor, dar si de bucatele traditionale pregatite de gospodinele din Moldova.

Tarife la pensiuni

Pentru sejururile petrecute in nordul Moldovei, cazarea la pensiuni costa in jur de 38 de euro (1,5 milioane de lei) pe noapte de persoana la doua margarete sau 45 de euro (1,8 milioane de lei) la trei margarete. Tarifele cuprind cazarea cu pensiune completa si masa festiva de Pasti. In pensiunile de trei margarete din Suceava, pachetele turistice de cinci zile, cu demipensiune, costa de la 128 la 195 de euro, in functie de tipul camerei. Daca alegeti o oferta care cuprinde toate cele trei mese, tariful oscileaza intre 150-220 de euro/pachet.

La pensiunile din judetul Nemt, tarifele pentru cazare pe o perioada de cinci zile variaza intre 25-50 de euro numai pentru cazare sau 150 de euro pensiune completa. Masa de Pasti costa in jur de 10-20 de euro de persoana.

Bucate traditionale

Petrecerea Pastelui in nordul Moldovei este o ocazie pentru turisti de a lua parte la obiceiurile traditionale din zona. Participarea la slujba de Inviere de la miezul noptii si la Invierea Mica de a doua zi dimineata fac parte din farmecul sarbatorilor petrecute la tara. Cu cateva zile inainte, turistii pot vizita ateliere de incondeiat oua sau pot asista la pregatirea bucatelor specifice acestei sarbatori: pasca, cozonacul sau „babele" (prajituri facute din cozonac, turnate in forme speciale). Gazdele din Moldovita le ofera turistilor plimbari cu carutele, foc de tabara cu picnic in padure, cina sau pranzul la stana. Tot aici puteti sa va plimbati calare, pretul de trei ore de calarie fiind de 120.000 de lei. In Moldova puteti gusta mancarurile traditionale de Pasti: oua rosii, friptura de miel stropita cu vin, drob de miel, pasca cu smantana sau cu branza de vaci sau renumitii cozonaci moldovenesti. IOHANNA ONACA


3000 de romani, in strainatate

De Pasti, agentiile de turism au oferte pe teritoriul tarii, dar si in strainatate. Pe rutele externe sunt curse charter in Malta, Egipt, Turcia si Cipru. Tot in aceasta perioada turistii pot alege excursiile cu autocarul in Grecia, la Budapesta sau la Praga. „De obicei, Pastele este o sarbatoare pe care romanii o petrec acasa. Insa in acest an ne asteptam ca circa 2.000-3.000 de romani sa plece in strainatate, iar circa 15-20.000 sa petreaca Pastele in statiunile din tara", a declarat Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Excursii in Spania si Egipt

Pentru turistii care vor sa petreaca Pastele in strainatate, agentiile de turism au pregatit sejururi in Grecia, Italia, Spania, Franta sau Turcia. O excursie de 5 zile in Insula Thassos, Grecia, costa 150 de euro de persoana, cuprinzand transportul cu autocarul, patru nopti de cazare, cu mic dejun, tur al insulei si al orasului Salonic. O alta oferta este o excursie de 12 zile in Spania, care cuprinde si tururi ale oraselor Viena, Verona, Barcelona, Nisa, Venetia. Pretul pachetului este de 399 de euro de persoana (circa 16 milioane de lei), la care se adauga 980.000 de lei si suplimentul pentru camera dubla sau simpla. Cei care doresc sa viziteze piramidele pot opta pentru o excursie de noua zile in Egipt, cu cursa charter, pretul variind intre 510-560 de euro de persoana (peste 20 milioane de lei), in functie de traseul parcurs.

Sarbatoarea Invierii la munte

Turistii care vor sa se bucure de aer curat, pot alege sa petreaca sarbatoarea Invierii pe Valea Prahovei. In Sinaia, la un hotel de trei stele, pretul unui pachet cu trei noti de cazare se ridica la 2,3 milioane de lei, tariful cuprinzand masa festiva si programul artistic. Sarbatorirea Pastelui la Poiana Brasov va costa 2,4 milioane de lei la hotel de doua stele, cu trei nopti de cazare si dejun festiv in prima zi de Pasti. Ofertele agentiilor de turism pentru statiunea Caciulata includ pachete de cate trei nopti de cazare, cu dejun festiv. La un hotel de trei stele, pretul pachetului este de circa 2,5 milioane de lei. Credinciosii pot asista la slujba de Inviere la unul dintre locasurile de cult din imprejurime: Manastirea Cozia, Turnu, Stanisoara si Schitul Ostrov.

×
Subiecte în articol: economic milioane