x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Performanţele ne scot din UE. Ne mută în Africa

Performanţele ne scot din UE. Ne mută în Africa

de Adrian Stoica    |    11 Oct 2019   •   09:10
Performanţele ne scot din UE. Ne mută în Africa
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

România se află pe locul 51, din 141 de economii, în ceea ce privește clasamentul competitivității la nivel global, urcând o poziție față de 2018, potrivit raportului Competitivităţii Globale publicat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF). Faţă de ediţia de anul trecut, SUA a cedat prima poziţie statului Singapore, economia lui devenind cea mai performantă a lumii. Ca şi anul trecut, raportul plasează ţara noastră pe ultimul loc în UE. Cu punctajul nostru suntem însă primii în Africa, unde cea mai bine plasată ţară, Africa de Sus, este abia pe poziţia 60.

 

Dacă despre o comparaţie cu nucleul vechi al Uniunii Europene nici nu poate fi vorba, aceste ţări deţinând poziţii de top în clasamentul competitivităţii, nici o o punere în oglindă a României cu statele din fostul bloc comunist nu este în avantajul nostru. Cele mai bine plasate ţări sunt Estonia, poziţia  31 şi Cehia,  poziţia 32. Pe locurile următoare vin Slovenia - 35, Polonia - 37, Slovacia - 42 şi Ungaria pe 47. Cât despre Bulgaria, ea ocupă poziţia 49, lăsându-ne lanterna roşie în UE.

 

Infrastructura, un punct nevralgic

La capitolul infrastructură (transport şi utilităţi), România se află pe locul 55, aici reuşind să întreacă Bulgaria, care este pe 56. Spre comparaţie, Cehia este pe 20, Polonia pe 25, Ungaria pe 27, Slovenia pe 30, Croaţia pe 32, Slovacia pe 33 şi Estonia pe 45. Pe subcomponente, la conectivitatea rutieră suntem pe 55, dar în ceea ce priveşte calitatea infrastrcturii avem o mare problemă. Din cele 141 de ţări analizate, suntem pe locul 119, în scădere faţă de anul trecut.

Dacă la densitatea reţelei feroviare stăm bine, fiind pe locul 19, în schimb eficienţa serviciilor pe calea ferată ne aruncă pe poziţia 76 ( cu 2,8 puncte din 7 posibile).

 

 

La indicatorul “accesul la electricitate”, România ocupă locul doi, dar la calitatea serviciului de furnizare este abia pe 76. O problemă avem şi cu expunerea la apă improprie uzului, unde suntem pe 52, dar şi cu reabilitarea reţelelor de apă, unde venim abia pe 56.

 

Poziţiile ocupate de România la alţi indicatori

 

capitalul uman – 83;

sănătate – 72;

abilități – 72;

sistemul financiar – 86;

mediul de afaceri – 72;

respectarea dreptului la proprietate – 54;

protecţia proprietăţii intelectuale – 43;

stabilitatea politicilor guvernamentale – 126;

adaptabilitatea Guvernului la schimbări – 108;

viziunea guvernului pe termen lung – 113;

incidenţa corupţiei – 55;

 

Mulţi tineri renunţă la şcoală

Pentru noi, raportul Forumul Economic Mondial este un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă specializată în anii următori. Unul dintre criteriile analizate este perioada petrecută pe băncile şcolii, iar din acest punct de vedere România este doar pe locul 69, în scădere faţă de ediţia precedentă a raportului.

 

Cum se întocmeşte raportul

Forumul Economic Mondial (WEF) prezintă anual Raportul Competitivităţii Globale, clasamentul fiind realizat pe baza unor criterii precum instituţiile şi politicile guvernamentale, eficienţa pieţei muncii şi pieţele financiare. Acoperind 141 de economii, indicele global de competitivitate măsoară competitivitatea națională - definită ca setul de instituții, politici și factori care determină nivelul productivității.

 

 

×