x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Persoanele scutite de plata impozitului auto. Cum se calculează taxa pe mașini

Persoanele scutite de plata impozitului auto. Cum se calculează taxa pe mașini

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2024   •   10:45
Persoanele scutite de plata impozitului auto. Cum se calculează taxa pe mașini
Sursa foto: Steve Gorton/Getty Images/Dorling Kindersley

Proprietarii de mașini sunt obligați să plătească impozit auto, potrivit reglementărilor fiscale în vigoare. Există însă și scutiri de la impozitul auto.

Potrivit Codului fiscal, fiecare român care deține un vehicul care trebuie înmatriculat sau înregistrat în România este obligat să plătească un impozit anual.

Dacă la 31 decembrie 2023, proprietarii dețineau un autovehicul, trebuie să plătească impozit pentru el anul acesta, chiar dacă, de la începutul anului și până în prezent, l-au vândut.

Impozitul auto se achită la bugetul local al localității în care proprietarul își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru.

Plata impozitului se face anual, în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie. Dacă proprietarii achită întregul impozit până la data de 31 martie, beneficiază de o bonificație de până la 10%, stabilită prin hotărârea consiliului local, potrivit avocatnet.ro.

Calculul impozitului auto

Calculul impozitului auto se realizează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare stabilită de Codul fiscal.

Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, suma fixă utilizată la calculul impozitului este de 18 lei/200 cmc, iar pentru cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, suma este de 72 lei/200 cmc. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc, suma folosită la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.

În cazul motocicletelor, triciclurilor, cvadriciclurilor și autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea stabilită de Codul fiscal este de 8 lei/200 cmc.

Scutiri la plata impozitului auto

Codul fiscal stabilește și o serie de scutiri și reduceri de la plata impozitului auto.

Nu se plătește impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, pentru vehiculele istorice sau cele electrice.

La mijloacele de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, iar în cazul unui ataș, impozitul este de 50% din cel pentru motocicletele respective.

Consiliile locale pot decideâ acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: soferi impozit auto