x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PIAŢĂ ÎN SCĂDERE/Criza loveşte asigurările

PIAŢĂ ÎN SCĂDERE/Criza loveşte asigurările

de Florina Zainescu    |    11 Mar 2009   •   00:00
PIAŢĂ ÎN SCĂDERE/Criza loveşte asigurările

Piaţa românească de asigurări va înregistra o scădere în acest an. Asigurătorii au nevoie de un flux de capital de 250-300 de milioane de euro în 2009 pentru a se menţine în marja de solvabilitate.



Companiile de pe piaţa românească de asigurări au înregistrat anul trecut prime brute subscrise de 8,78 de miliarde de lei, în creştere cu 22,4% faţă de 2007, în timp ce daunele pe segmentul auto au sporit cu 47%. Pierderile asigurătorilor din activitatea de subscriere se vor ridica la circa 100 de milioane de euro în 2008, comparativ cu 73 de milioane de euro în 2007, a declarat ieri Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR). Astfel, firmele de asigurări au nevoie de un aport de capital de 250-300 de milioane euro în acest an pentru a se menţine în marja de solvabilitate. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, a asigurat că în prezent nici o societate nu are probleme de solvabilitatea.

Criza economică a muşcat din afacerile asigurătorilor. Blocarea creditării a pus stavilă vânzării de asigurări asociate diverselor produse bancare. Picajul înregistrat în domeniul vânzărilor de maşini s-a reflectat direct în numărul de clienţi noi pentru poliţele auto. În plus, acutizarea grijii pentru ziua de mâine nu "stimulează" reînnoirea poliţelor CASCO, iar mulţi posesori de asigurări de viaţă s-au grăbit să-şi răscumpere poliţele. "În acest an, piaţa asigurărilor nu va creşte. În condiţiile în care vânzările auto au scăzut, iar persoanele cărora li se impune o poliţă auto, cum ar fi cei care au achiziţionat un autoturism în leasing, renunţă în proporţie de 50% să reînnoiască contractul de asigurare după ce au plătit toate ratele la leasing", a spus Constantinescu.

×
Subiecte în articol: economic