x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Premierul comitetelor şi "comiţiilor"

Premierul comitetelor şi "comiţiilor"

de Florina Zainescu    |    06 Ian 2010   •   00:00

Anul trecut, de câte ori s-au confruntat cu o problemă spinoasă, guvernanţii în frunte cu premierul Emil Boc au pus de-o comisie sau de un comitet care să o îngroape..., pardon, să o rezolve. Un obicei la care Boc şi-l păstrează şi anul acesta, cu ocazia noului mandat.

Pentru a albi economia neagră şi a face rost de fonduri la buget, premierul a anunţat, după şedinţa de miercuri a Executivului, înfiinţarea unui Consiliu interministerial care să rezolve săptămânal sesizările privind evaziunea fiscală şi să identifice modalităţi de eliminare a fenomenului. Consiliul va fi format din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei şi altor instituţii cu atribuţii în combaterea evaziunii fiscale. În plus, Boc s-a pus şi în fruntea unei alte "comiţii": Consiliul interministerial pentru absorţia fondurilor comunitare.

Şi pentru ca poporul să vadă că nu se ocupă numai cu scuturarea pensionarilor de mărunţiş şi concedierea bugetarilor, Boc a decis să continue şi activitatea Consiliului de raţionalizare a cheltuielilor publice, înfiinţat la sfârşitul lui iunie 2009 pe post de pumn în gura presei care ţipa pe tema scenei scandalos de scumpă a ministresei de la Tineret, Monica Iacob Ridzi. Vă mai amintiţi de acest consiliu?

Sub conducerea atentă a premierului forul avea scopuri nobile: eliminarea stopajului la sursă, asigurarea unui mod eficient de cheltuire a banului public, eliminarea risipei în utilizarea fondurilor publice, înlăturarea acoperirii preferenţiale a cheltuielilor pe alte considerente decât eficienţa şi eficacitatea administrării banului public, elaborarea de analize punctuale şi generale pe probleme de bună administrare a fondurilor din bugetele de venituri şi cheltuieli ale ministerelor, autorităţilor, agenţiilor, oficiilor, comisiilor, comitetelor, centrelor, administraţiilor, unităţilor, organismelor şi institutelor aflate în subordinea, coordonarea sau autoritatea Guvernului şi a ministerelor etc. Rezultatele au fost însă zero. Sau au fost într-atât de preţioase încât membrii consiliului le-au ţinut doar pentru ei...

Anul trecut au mai fost înfiinţate şi alte comitete de "succes". De exemplu, Comisia anticriză apărută în contextul în care Alianţa PSD+PC lansase un program anticriză, iar partenerul de guvernare, PD-L, nu dădea semne că l-ar interesa, deşi situaţia economico-socială nu era deloc roz. Sau comisia care să elaboreze un proiect de lege privind organizarea alegerilor prezidenţiale, formată din Dan Nica, Viorel Hrebenciuc (PSD), Vasile Blaga şi Mircea Toader (PD-L).

×
Subiecte în articol: economic