x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiză - Prețul gazelor naturale din România s-a aliniat, ireversibil, la nivelul prețurilor din Europa

Analiză - Prețul gazelor naturale din România s-a aliniat, ireversibil, la nivelul prețurilor din Europa

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2024   •   11:15
Analiză - Prețul gazelor naturale din România s-a aliniat, ireversibil, la nivelul prețurilor din Europa

Ultimii 3 ani piața de gaze naturale a trecut prin multiple crize și a suferit de o volatilitate mare în ceea ce privește prețul de achiziție al gazelor naturale. O concluzie importantă care se poate desprinde este faptul că prețul gazelor naturale din România s-au aliniat la nivelul prețurilor gazelor naturale din Europa, probabil într-un proces ireversibil.

Urmărind evoluția prețurilor gazelor naturale achiziționate pe TTF (SPOT) Olanda și BRM-PMP România, se poate observa că prețul mediu ponderat al gazelor tranzacționate pe BRM TTF Gas Futures, urmărește fidel prețurile TTF Gas Futures de pe Bursa de gaze din Olanda (cea mai reprezentativă bursă de gaze pentru Europa). Această observație este considerentul pentru care facem comparația între cele două produse în continuarea analizei.

Gradul mic de funcționare al pieței de gaze din România arată că piața românească a reacționat mai lent la unele creșteri care s-au produs la nivel European, dar a reacționat și mai lent la corecții de preț care sau produs în piață  (prețurile după ce au crescut, nu au mai scăzut în România la fel de mult ca în Europa). Nefuncționarea pieței de gaze din România face ca practic în ultimul an, Prețul Mediu Ponderat (PMP BRM) să fie mai ridicat decât prețul SPOT de pe bursa din Olanda - TTF.

 

×
Subiecte în articol: gaze naturale