x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preturi pentru terenuri si paduri

Preturi pentru terenuri si paduri

27 Sep 2004   •   00:00

Guvernul a aprobat, in ultima sa sedinta, normele metodologice privind modul de stabilire a valorii terenurilor arabile si a celor forestiere, sursele financiare si modalitatile de plata catre fostii proprietari.

APROBARE. Actul normativ reglementeaza modul de stabilire a valorii terenurilor arabile si a celor forestiere, solicitate prin cereri intemeiate, aprobate de organele competente, inregistrate in termenele si cu procedura prevazute de Legea fondului funciar. Potrivit secretarului general al guvernului, sunt vizate atat terenurile care nu au putut fi retrocedate, precum si situatiile in care fostii proprietari au optat pentru despagubiri potrivit legii.

METODOLOGIE. Marimea suprafetei, amplasamentul terenului ce a fost detinut in proprietate si categoria de folosinta se stabilesc de catre comisia locala si se valideaza de comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar. Conform normelor metodologice, cuantumul despagubirilor ce vor fi acordate pentru terenurile agricole se stabileste in functie de clasa de calitate si de numarul de hectare in echivalent arabil, a spus Eugen Bejinariu.

DESPAGUBIRI. Suprafata totala a terenurilor in echivalent arabil care nu se poate retroceda in natura este de aproape 388.000 hectare, iar in cazul terenurilor forestiere suprafata totala este de peste 11.200 hectare, a precizat el. Sumele necesare pentru plata despagubirilor stabilite potrivit legii se aloca de la bugetul de stat anual, catre prefecturile judetelor si prefectura municipiului Bucuresti, urmand ca acestea, dupa parcurgerea procedurilor administrative, sa vireze sumele cu titlu de despagubire, in lei, in contul bancar personal al beneficiarului. (Gabi Golea)

×
Subiecte în articol: economic