x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile gazelor cresc în UE ca urmare a scăderii temperaturilor

Prețurile gazelor cresc în UE ca urmare a scăderii temperaturilor

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   14:05
Prețurile gazelor cresc în UE ca urmare a scăderii temperaturilor
Sursa foto: PavelRodimov/Getty Images/iStockphoto

Prețurile gazelor au crescut în UE, ca urmare a scăderii temperaturilor, fapt ce determină creșterea cererii, scrie Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze s-au majorat astăzi cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 6 săptămâni. În jurul orei 10.05, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 6,8%, ajungând la 156,38 euro/MWoră. 

Rusia a scăzut livrările prin gazoducte, ca urmare a tensiunilor cu țărilor occidentale. UE s-a îndreptat spre importurile de gaze lichefiate din SUA și alte țări, mult mai scumpe și de oa calitate mai slabă decât gazele naturale din Caucaz.

Totodată, este de așteptat să crească și consumul de electricitate iar prognoza meteo arată că producția de energie eoliană din Europa, UK și țările nordice va fi redusă în următoarele 14 zile. 

Majoritatea guvernelor statelor UE au îndemnat consumatorii să facă economii. 

Prognozele meteo pe termen lung ale Maxar Technologies LLC şi Marex arată că temperaturile în vor scădea semnificativ în luna decembrie.

×
Subiecte în articol: gaze preţuri