Piaţa asigurărilor îşi va încetini ritmul de creştere în 2009 cu circa 50% faţă de cel înregistrat anul acesta.
"Piaţa asigurărilor îşi va încetini ritmul de creştere anul viitor, la 10%-15%, comparativ cu avansul de 25% din 2008, când volumul primelor va urca la 2,3 –2,4 miliarde euro", a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Anul viitor se va observa o scădere la nivelul asigurărilor auto, deoarece parcul auto nu va mai cunoaşte o dezvoltare similară celei de anul acesta, şi o creştere a asigurărilor de locuinţe, care de la mijlocul anului viitor devine obligatorie. Volumul primelor de asigurare subscrise în primele nouă luni ale acestui an a ajuns la 6,675 miliarde de lei, în creştere cu 25,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
În plus, ritmul de creştere se va păstra până la finele anului, în opinia preşedintelui CSA. O majorare cu 10%- 15% a primelor anul viitor va echivala cu un total al subscrierilor în 2009 între 2,55 miliarde de euro şi 2,8 miliarde de euro. După primele nouă luni din acest an, asigurările generale au generat prime de 5,36 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 80,3% din totalul veniturilor la nivelul industriei. Potrivit datelor CSA, pe segmentul asigurărilor generale, cele mai mari ponderi sunt deţinute de poliţele CASCO – 50,1%, RCA – 26,3% şi de incendiu – 12,2%.
În ceea ce priveşte poliţele privind riscul de credit, valoarea primelor a scăzut cu 53% în primele nouă luni faţă de perioada similară a anului trecut, la 160 de milioane de lei.
TIPURI DE ASIGURĂRI
Angela Toncescu susţine că efectele crizei încă nu sunt vizibile în piaţa asigurărilor, deşi s-a observat o accelerare a răscumpărărilor la asigurări de viaţă, fenomen care poate să nu fie determinat în mod direct de criză. "Trebuie făcute eforturi mai susţinute pentru a determina consumatorii să înţeleagă necesitatea economisirii prin asigurări de viaţă, instrument care reprezintă atât un plasament sigur, cât şi protecţie. Cred că asigurările de viaţă sunt mai puţin dezvoltate, în principal din lipsă de informaţii", a spus Toncescu. Preşedintele CSA crede că înrăutăţirea condiţiilor generale ale economiei nu va presupune o creştere a ratei daunei, arătând că pagubele pot chiar să se reducă. "În mod normal, în criză, pot să scadă daunele, în primul rând pentru că ar putea să scadă traficul", a precizat Toncescu.
Citește pe Antena3.ro