x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Previziuni - Asigurările cresc mai încet în 2009

Previziuni - Asigurările cresc mai încet în 2009

de Elena Stan    |    15 Dec 2008   •   00:00

Piaţa asigurărilor îşi va încetini ritmul de creştere în 2009 cu circa 50% faţă de cel înregistrat anul acesta.



"Piaţa asigurărilor îşi va încetini ritmul de creştere anul viitor, la 10%-15%, comparativ cu avansul de 25% din 2008, când volumul primelor va urca la 2,3 –2,4 miliarde euro", a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Su­pra­veghere a Asigurărilor (CSA).

Anul viitor se va observa o scădere la nivelul asigurărilor auto, deoarece parcul auto nu va mai cunoaşte o dezvoltare similară celei de anul acesta, şi o creştere a asigurărilor de locuinţe, care de la mijlocul anului viitor devine obligatorie. Volumul primelor de asigurare subscrise în primele nouă luni ale acestui an a ajuns la 6,675 miliarde de lei, în creştere cu 25,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

În plus, ritmul de creştere se va păstra până la finele anului, în opinia preşedintelui CSA. O majorare cu 10%- 15% a primelor anul viitor va echivala cu un total al subscrierilor în 2009 între 2,55 miliarde de euro şi 2,8 mi­liarde de euro. După primele nouă luni din acest an, asigu­rările generale au generat prime de 5,36 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 80,3% din totalul veniturilor la nivelul industriei. Potrivit datelor CSA, pe segmentul asigurărilor gene­rale, cele mai mari ponderi sunt deţinute de poliţele CASCO – 50,1%, RCA – 26,3% şi de incendiu – 12,2%.

În ceea ce pri­veşte poliţele privind riscul de credit, valoarea pri­melor a scăzut cu 53% în primele nouă luni faţă de perioada similară a anului trecut, la 160 de milioane de lei.

TIPURI DE ASIGURĂRI
Angela Toncescu susţine că efectele crizei încă nu sunt vi­zibile în piaţa asigurărilor, deşi s-a observat o accelerare a răscumpărărilor la asigurări de viaţă, fenomen care poate să nu fie determinat în mod direct de criză. "Trebuie făcute eforturi mai susţinute pentru a determina consumatorii să înţeleagă necesitatea economisirii prin asigurări de viaţă, instrument care reprezintă atât un plasament sigur, cât şi protecţie. Cred că asigurările de viaţă sunt mai puţin dezvol­tate, în principal din lipsă de informaţii", a spus Toncescu. Preşedintele CSA crede că înrăutăţirea condiţiilor generale ale economiei nu va presupune o creştere a ratei daunei, arătând că pagubele pot chiar să se reducă. "În mod normal, în criză, pot să scadă daunele, în primul rând pentru că ar putea să scadă traficul", a precizat Toncescu.

×
Subiecte în articol: economic