Produsele din carne procesata s-ar putea scumpi cu pana la 10% in primele luni ale lui 2012, a declarat presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), Sorin Minea.
''Este posibil ca preturile produselor din carne procesata sa creasca in primele luni ale anului viitor cu pana la 10%, deoarece agentii agentii economici vor incerca, in acest mod, sa amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea din acest an. Desi pretul curentului electric si al gazelor naturale a crescut semnificativ pe parcursul lui 2011, procesatorii de carne nu au aplicat scumpiri mai mari de 2% pana acum, ceea ce inseamna ca la ora actuala merg in pierdere. Ca urmare, singura solutie pentru a ramane pe piata este fie scumpirea produselor procesate in primele luni ale lui 2012, fie modificarea compozitiei acestora in sensul scaderii calitatii carnii folosite, pentru ca pretul final al marfii sa ramana la acelasi nivel'', a afirmat presedintele Romalimenta, potrivit Agerpres.
Pe de alta parte, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, sustine ca este putin probabila o crestere a pretului produselor de panificatie pana in luna martie a anului viitor.
''Pana in luna martie nu anticipam scumpiri ale produselor de panificatie, iar eventualele cresteri de preturi de anul viitor vor fi influentate de pretul graului, dar si de majorarea cheltuielilor cu energia electrica si cu gazele naturale'', a precizat Aurel Popescu.