x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect în dezbatere- Plata pensiei facultative în caz de invaliditate

Proiect în dezbatere- Plata pensiei facultative în caz de invaliditate

28 Mai 2008   •   00:00

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat spre dezbatere publică proiectul normei privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, în caz de invaliditate şi în caz de deces.



Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat spre dezbatere publică proiectul normei privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative, în caz de invaliditate şi în caz de deces.

Astfel, potrivit proiectului, în cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, acesta va avea dreptul să primească contravaloarea activului său personal net, strîns în contul fondului de pensii facultative.

Pînă la adoptarea legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de către CSSPP, participantul primeşte suma existentă în contul său ca plată unică.

Grade de invaliditate. Participantul va avea dreptul să primească contravaloarea activului său personal net aflat în contul fondului de pensii facultative atunci cînd se constată pierderea totală a capacităţii de muncă (în cazul invalidităţii de gradul I sau II). În cazul invalidităţii de gradul III, participantul va avea dreptul să opteze, după caz, pentru suspendarea sau continuarea plăţii contribuţiilor la fondul de pensii facultative.

DECES. În cazul decesului participantului înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarii acestuia au dreptul să solicite cota parte cuvenită din contravaloarea activelor nete ale participantului, strînse în contul fondului de pensii facultative.

Atît pentru cazurile de invaliditate, cît şi pentru cele de deces prevăzute în norma lansată spre dezbatere publică, activul personal strîns în contul fondului de pensii facultative va continua să fie administrat şi în perioada de timp cuprinsă între plata ultimei contribuţii la fond a participantului şi data efectuării plăţii unice a drepturilor cuvenite acestuia sau beneficiarilor.

De asemenea, CSSPP a aprobat norma privind protecţia participanţilor la fondurile de pensii administrate privat în cazul fuziunii fondurilor din Pilonul II. Potrivit acesteia, participanţii care nu sînt de acord cu noile condiţii ale fondului absorbant se vor putea transfera fără penalităţi la un alt fond de pensii administrat privat. (Cătălin Pruteanu)

×
Subiecte în articol: economic pensii facultative