x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Promisiuni mari pentru aderare

Promisiuni mari pentru aderare

20 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Romania isi face temele in vederea aderarii la UE in 2007. Guvernul a trimis la Bruxelles Programul Economic de Preaderare actualizat pe 2004, in care sunt stipulate unele masuri economice si posibilele efecte ale acestora.
FLORINA ZAINESCU

PROGRAM. Dupa ce si-a facut temele cu FMI, premierul Tariceanu le-a trimis si la Bruxelles
Guvernul va accelera ritmul de armonizare a nivelului accizelor, urmand ca o etapa in acest sens sa fie aplicata de la 1 octombrie 2005, si nu de la 1 iulie 2006, se arata in Programul Economic de Preaderare (PEP). In document se prevede si continuarea ajustarii periodice a tarifelor la energie, gaze si transport pe calea ferata. Majorari vor "suferi" si tarifele pentru transportul de calatori pe calea ferata si fluviala, serviciile telefonice si postale de baza, apa potabila si canalizarea, medicamentele.

PRIVATIZARI. Executivul de la Bucuresti analizeaza, in prezent, oportunitatea listarii la Bursa a unui pachet de 10% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR). De altfel, privatizarea BCR ar trebui finalizata cel mai tarziu in primul trimestru al anului viitor, dupa cum a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Pe piata de capital ar putea ajunge si 10% din actiunile Petrom, cu acordul OMV, precum si un pachet semnificativ de actiuni CEC. In plus, operatiunile de listare la Bursa a unei parti din actiunile RomTelecom vor incepe in acest an si vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2006, prevede PEP.

In domeniul productiei de energie termica, se urmareste privatizarea "in pachet" a actiunilor detinute de Termoelectrica la filialele Electrocentrale Galati si Termoserv Galati. In cursul acestui an, vor fi aprobate si strategiile de privatizare pentru CN Huilei, SN Lignitului Oltenia, CN Minvest Deva, SC Moldomin Moldova Noua, SC Cuprumin Abrud. In plus, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va finaliza, in 2006, procesul de privatizare a 153 societati cu capital majoritar de stat si a 399 de unitati la care statul detine pachete minoritare de actiuni.

FISCALITATE. Programul de Preaderare mai prevede si faptul ca Executivul va elimina, de la data de 1 ianuarie 2006, o serie de scutiri de la plata TVA si va introduce regimuri speciale de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, aurul de investitii, bunurile de colectii si de arta. In domeniul TVA va fi eleborat in acest an proiectul legii armonizate a TVA cu normele UE. "Suntem dispusi sa luam masuri suplimentare de crestere a impozitelor directe si indirecte si vom diminua ritmul de scadere a contributiilor la asigurarile sociale in conditiile in care masurile de imbunatatire a colectarii nu aduc rezultatele asteptate", se arata in PEP.

SALARII. Ritmul de crestere a salariului real va continua sa creasca in 2005, dar se va reduce in urmatorii doi ani. "In urmatorii ani se asteapta o reducere a cresterilor castigului salarial real, 5,2% in 2006 si 5,6% in 2007, ceea ce va constitui o premisa pentru incetinirea semnificativa a cresterii consumului populatiei pana la 6% in 2006 si 5,5% in 2007", se stipuleaza in PEP.
×
Subiecte în articol: economic